Çin Malı Ürünlerde Yeni Trend

Çin’de son yıllarda klasikleşmiş markaların yenilenmesi, geleneksel markaların geliştirilmesi ve yeni markaların ortaya çıkmasıyla yerli ürünler tüketici pazarının gözdesi haline geldi.

Çin malı ürünler satın almak ve kullanmak bir çok insan için, özellikle de genç nesilde günlük bir rutine dönüştü. Piyasa rekabetinin yoğunlaştığı, tüketici talebinin hızla tırmandığı bir dönemde bir çin Çinli marka sadece maliyet etkinliği avantajını korumakla kalmıyor, orijinal görünümünü sınırötesi entegrasyon için değiştiriyor ve ürünlerine yeni özellikler ekliyor. Bu da yerli ürünlerin tüketiciler arasında giderek daha fazla beğeni toplamasına ve bir trende dönüşmesine neden oluyor.

Örneğin yerli giyim markası Peacebird, Mulan filmini geleneksel Çin kıyafetleriyle bir araya getirerek piyasaya sürülür sürülmez büyük ilgi gören “Mulan’ın Yeni Giysileri” serisini yarattı. Peacebird daha önce de patates çipi markası Lay’s ve Susam Sokağı ile işbirliğine gitmiş ve ortak markalı ürünler çıkarmış, bunlar sosyal medyada büyük ilgi odağı olmuştu. Oysa kısa süre öncesine dek Peacebird hakkındaki genel izlenim, markanın iş hayatına uygun resmi bir tarzı olduğu yönündeydi; ürünlerinin gençlere cazip gelebileceğini düşünenlerin sayısı çok azdı.

Çin’de son yıllarda bir çok yerli marka, Peacebird gibi, eski tarzını değiştirip yeni fikirler, teknolojiler ve modeller geliştirerek yepyeni ürünler yarattı. Örneğin Shanghai M&G Stationery, Pekin Operası unsurunu eklediği bir kaç dolarlık ürünleriyle yıllık cirosu 8 milyar RMB’yi aşan dev bir şirkete dönüştü. Çin’in tanınmış çili sosu markası Lao Gan Ma logosuna bir kapüşon ekledi. Kültürel göndermeler barındıran ve zamanın sunduğu fırsatlardan yararlanan bu ürünler tüketicilerden büyük ilgi görüyor.

Online satışların durumu

Çinli spor ayakkabı markası Feiyue koşu ayakkabılarında kullandığı yenilikçi teknolojiyi tanıtıyor.

Çin’de değişikliklere giden geleneksel markaların yanı sıra, çok sayıda yeni yerli marka da ortaya çıktı. GENANX şirketinin geçen ilkbaharda piyasaya sürdüğü kısa kollu tişörtlerin online alışveriş sitesi Dewu vasıtasıyla yapılan satışı yüz bin adedi buldu. GENKI FOREST markası, son dört yılda şekersiz ve düşük kalorili içeceklerin üretiminde bir “influencer” haline geldi. Makyaj malzemeleri üreticisi Perfect Diary’nin online hayranlarının sayısı 25 milyonu, aylık izlenme  sayısı 1 milyarı aştı.

Ayrıca pek çok teknoloji ürünü, gençler arasında popüler hale geldi. Peak Sport Group’un geliştirdiği TaiChi ara taban malzemesi, basketbol ayakkabılarına, terliklere ve diğer ürünlere uygulandı. Sağladığı rahatlık ve fonksiyonellikle TaiChi kısa sürede o kadar sevildi ki artık piyasada zor bulunuyor. Bu durum, sıkıntılı günler yaşayan Peak Sport’un da hızla toparlanmasını sağladı.

Ali Research’ün Çin tüketim markaları hakkında yayımladığı 2020 yılı gelişim raporuna göre, Tmall’da yapılan satışların yüzde 80’ini yerli ürünler oluşturuyor. 2019’daki çifte onbir online alışveriş karnavalı sırasında 100 milyon RMB’nin üzerinde satış yapan markaların 173’ü, yani yaklaşık yüzde 60’ı yerli markalardı.

Öyle görünüyor ki Çin’in yerli markaları artık düşük fiyatlarla özdeşleşmenin ötesinde kalite ve modada yeni trendler yaratan ürünler piyasaya sürüyor.

Dewu uygulaması ve fashion.sina.com.cn tarafından yayımlanan 2020 tüketim verileri raporu, “tutku-fiyat oranı”nın özellikle gençler arasında modaya uygun tüketimin kilit kelimesi haline geldiğini ortaya koyuyor. Tutkuyla satın alma, trendi yerli markalar ve akranlarla iletişim, genç tüketiminde öne çıkan trendler. Dewu uygulamasının yaptığı analize göre, 90 sonrası kuşağı ürünün yerli ya da yabancı olmasına aldırmıyor. Daha ziyade kendi estetik tercihlerini tatmin için tüketiyorlar; ayrıca ürünün ardındaki duygusal hikaye ve manevi değere giderek daha fazla önem veriyorlar.

Dewu uygulamasında gençler sadece muhtelif gözde markaların ürünlerini satın almakla kalmıyor, tüketim deneyimlerini ve günlük trendleri paylaşabiliyor; bu da platformu bir e-ticaret sitesi olmanın ötesinde bir sosyal etkileşim mekanına dönüştürüyor.

Şanghay’da düzenlenen Klasikleşmiş Markalar Fuarı’nda bir çok yerli marka yenilikçi ürünlerini tanıttı

Uzmanlara göre, yerli markaların yükselişinde Çinli olmanın getirdiği duygular ve kültürel güven de önemli bir rol oynuyor. Giyimden tutun mutfak eşyalarına kadar bir çok alanda tasarımcıların özellikle gençler için geliştirdiği ürünlerde Yasak Şehir de dahil olmak üzere geleneksel Çin kültürüne has sembollere yer vermesi, bu durumun net bir ifadesi.

Çin’de imalatın niteliksel olarak sınıf atlaması, bu ilgi patlamasının zeminini oluşturuyor. Tüketim kapasitesinin sürekli gelişmesi, bir diğer önemli neden. Ayrıca hükümet, medya ve şirketlerin ortak çabasıyla ülke çapında tüketicilerin yerli markalara ilgisinin hızla artması sağlanıyor. Yerli markaların geneleksel kültürel değerlerden yararlanarak yüksek kalitede ürünler imal etmesi, sadece yerel tüketiciler arasında yerli ürünlerin popülaritesini artırmakla kalmayacak,   söz konusu markaların dünyaya açılma sürecini de hızlandıracak.

(Kaynak: Halkın Günlüğü gazetesinin denizaşırı edisyonunun muhabirleri Jiang Zhongqi ve Qiao Cai’nin Cniha Today’de çıkan haberinden alındı)



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.