Çinli turistin genel eğilimlerini ortaya çıkaran Çin 2012 Temel Turizm Eğilimleri (Essential China Travel Trends 2012) raporu, ülkeyi ve turistine anlamaya yönelik önemli ipuçları veriyor. İşte, 15 yıl içinde orta sınıfı 800 milyona çıkacak bu ülkeyi tanımak isteyenlere birkaç ipucu…

İçinde yaşadığımız dünyanın dinamikleri değişti ve değişmeye devam edecek. Değişimler küresel seyahat ve turizm endüstrisinde büyük etkiler yaratacak. Örneğin Çin’in uluslararası seyahat talebi henüz çok genç. Fakat, artan gelir ve istekler önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracak. Bu taleplerin yılda 17’lik büyüme yakalayacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl ortalama 25 milyon Çinli ilk kez olarak seyahat edecek. Her gün 70 bin Çin’den gelen uluslararası seyahat, turizm destinasyonlarının büyüme kaynağı olacak.

Raporda, artan sayıda Çinli ikinci ve birden çok kez olarak ziyaretçi de büyük olasılıkla bağımsız, bir gruba bağlı olmadan seyahat edeceğine dikkat çekiliyor. Bu da zamanlama ve destinasyon konularında büyük seçenekleri olduğu anlamına geliyor. Alışılagelmişin dışında tatil yerlerini inceleme fırsatları var.

Çin’de turizmdeki hareketlenme, bir çok seyahat, turizm ve otel şirketlerinin ilgisini çekiyor. Starwood, Hilton, Marriott ve Inter-Continental gibi Amerikalı büyük hotel zincirleri Çinli turistlere özel tasarlanmış programlar açıkladı. Bunların içerisinde tam servis restoran menülerine popüler Çin yemeklerini eklemek, ziyaretçi odalarındaki televizyonlara bir ya da daha fazla Çin kanalı eklemek, terlik, çaydanlık ve çeşitli Çin çaylarını eklemek gibi girişimler var. Bazı oteller Mandarin dilini konuşan karşılayıcılar istihdam ediyor.

Çin’in ikinci dalga dış yönlü turizminin başlaması bugün bildiğimiz anlamıyla Çinli turist profilini değiştireceğe benziyor.  Artık sahneye, bilgili, entellektüel, gezmesini bilen ve ağırlıklı olarak 45 yaş altı “Yeni Çinli Turistler” giriyor. Yeni Çinli turistler, organize ettikleri gezileri süresince daha derin tecrübeler ve yerel halkla daha yakın temas arıyor. Eskiden Sidney Opera Binası ve Eyfel Kulesi önünde fotoğraflarını çektiler. Şimdi ise yeni yer ve etkinlikler istiyorlar. Yeni Çinli turistler, alışılmışın dışında istikamet ve turizm hizmet sağlayıcılarına, Çin’in dış yönlü pazarını sunuyor.

Çinli turisin özelliği nedir?
Birincisi; Çinli tüketicilerinin çoğu yeni yer, otel kruvaziyer gibi seyahat hizmetlerini internetten öğreniyor. Aralık 2011’de, 500 milyon üzerinde internet kullanıcısı olan Çin’de Çinli turistlerin yüzde 80’inden fazlası yer ve markalar hakkında online araştırmalar yaparak kendilerini eğitti.

İkincisi; Batıdakinin aksine Çin’deki net geliri en yüksek kesim genel olarak 45 yaş altı. 1960’lardaki ve 70’lerdeki Kültürel Devrim sebebiyle 45’ten yaşlı insanlar genelde iyi eğitimi olmayan, hükümet destekli konutlarda yaşayan ve kariyerlerinin çoğunluğunu devlet malı şirketlerde geçirmiş insanlar. Genç nesil daha iyi eğitimli ve yabancı sermaye şirketlerini de içine alan özel şirketlerde çalışıyor olmaları daha muhtemel.

Ayrıca, milyoner sayıları en hızlı artan şehirler genelde Dalian, Chengdu, Xiamen, Kunming, Nanning, gibi üçüncü, dördüncü ve beşinci-düzey şehirler. Zenginlerin yaklaşık yarısı dört yıl öncesine kadar zengin olarak sınıflandırılmıyorlardı bile.  Bunların yüzde 70’i Şanghay, Pekin, Şenzen ve Guangzhou gibi dört büyük şehirde yaşamıyor. Yüzde 35’i de birinci ya da ikinci-düzey şehirlerde de yaşamıyor.

Üçüncüsü; Çinlilerin seyahat şekillerinde yapısal bir değişiklik yaşanıyor. Boston Consulting Group tarafından yapılan yeni bir araştırma, Çinli turistlerin yüzde 95’inin, hem iç hem de dışa yönelik varolan seyahat ürünleri ve hizmetlerinden hoşnutsuzluğunu göz önüne seriyor. Paket turlarının çoğu orta-sınıf tarafından tercih edilse de özellikle birinci-düzey şehirlerde yaşamayanların yurtdışı seyahati konusunda çeşitli endişeleri var. Bunların başında da gıda ve dil zorlukları geliyor. Buna karşın düşük-vergili lüks eşyalar konusunda büyük beklenti içindeler.

Dördüncüsü: 80’ler ve 90’lar sonrası genç yetişkinler tur rehberlerini takip etmeyi sevmiyor. Bağımsız kişiler tarafından düzenlenen gezilerde hafif de olsa bir yükseliş var. Bunlar yabancı kültürleri tecrübe ederek kendi eğitimlerini ve perspektiflerini yansıtmak istiyorlar. Pazarda başarıyı yakalamanın yolu, yeni Çinli turistin değişen demografi ve eğilimlerini anlamaktan geçiyor.

Bunları da unutmayın!

İkinci, üçüncü ve dördüncü-düzey şehirlerde yaşayan Çinlilerin yükselen gelirleri, pazar dinamiklerinin müthiş ve tahmin edilemez şekillerde değişmesine yol açıyor. Çinli tüketiciler teknolojik ve dijital eğilimlerin ön saflarında yer alıyor. Bilgisayar ve cep telefonlarını araştırma ve satın alma amaçlı kullanımları büyük oranda artış gösteriyor. Ayrıca, Çinli tüketiciler dijital ve sosyal medya reklamcılığından artan oranda etkileniyorlar.

2011’de Forbes tarafından 300’ü aşkın Çin-tabanlı üst yönetici arasında bir anket düzenlendi. Ankete katılanların yüzde 90’ı dijital ve mobil reklamcılığın Çinli tüketicilere erişmede önemli rol oynadığını belitti. Sosyal medyanın özellikle, genç ve varlıklı demografiğe erişmekte kullanılması gereken yöntemlerin önemli bir parçası olduğu düşünülüyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.

Bir yanıt yazın