ÇİN-TÜRKİYE İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRECEK 4 ÖNERİ

Bünyesinde China Today dergisini barındıran Çin Uluslararası İletişim Grubu (CICG) ile derginin Türkçe versiyonu China Today Türkiye’nin yayıncısı Turkuvaz Medya işbirliğiyle hazırlanan 3. Çin-Türkiye Değişim Forumu’nda konuşan CICG Başkanı Du Zhanyuan, Çin ve Türkiye’nin ilişkilerini ileri bir seviyeye taşıma potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti.

Bu ilişkileri daha da geliştirmeye yönelik önerilerini sıralayan Zhanyuan ilk olarak karşılıklı siyasi güvenin artırılarak ekonomik-ticari işbirliğinin temelini sağlamlaştırılması gerektiğine işaret ettikten sonra “Geniş fikir birliği ile pragmatik eylemlerle, iki taraf arasındaki sağlıklı ve istikrarlı ilişki desteklenmeli. Uzun vadeli karşılıklı fayda ve iki tarafın da kazançlı çıktığı sonuçları elde etmeliyiz” dedi.

Çin’in ortaklaşa inşa ettiği “Kuşak ve Yol” girişiminin, Türkiye’nin “Orta Koridor” planıyla yakından bağlantılı olduğunu belirten Zhanyuan konuyla ilgili şu bilgiyi verdi: “Taraflar, mevcut işbirliği çerçevesinde kendi avantajlarından tam anlamıyla yararlanmalı. Bilimsel ve teknolojik yenilik, yeşil ekonomi, halk sağlığı, altyapı ve diğer alanlarda işbirliğini daha da güçlendirmeli. Çin, bu yıl Kasım ayında 5. CIIE ‘ye ev sahipliği yapacak. Fuara Türk firmalarının aktif katılımını, daha fazla Türk ürününün ve kaliteli hizmetin Çinli tüketicilere ulaşmasını bekliyoruz. İki ülke de çok taraflı ekonomik işbirliğini aktif olarak genişletmeli. Tek taraflılığa, korumacılığa, ticaret engellerine, yaptırımların kötüye kullanılmasına karşı çıkılmalı. Dünya ekonomisinin toparlanmasına ve gelişmesine birlikte katkıda bulunmalıyız.”

Zhanyuan son önerisini ise şöyle özetledi: “İnsanlar ve kültürler arasındaki alışverişleri derinleştirip, iki halkın kalpten kalbe bağını teşvik etmeliyiz. Son yıllarda kültür, eğitim, turizm, spor ve medya alanlarında Çin ile Türkiye arasındaki alışverişler ivme kazandı. İki ülkedeki her kesimden kurum ve düşünce kuruluşları taraflar arasında kültür, toplum ve ekonomi gibi çeşitli alanlarda alışverişi teşvik edilmelidir. Özellikle, iki ülkenin medya ve düşünce kuruluşları işbirliği planlayıp raporlar hazırlamalı. Çeşitli alanlarda Çin-Türkiye işbirliği için öneri, fikir desteği ve kamuoyu desteği sağlamalıdır.”



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.