Çin’de Bin Yıllık Tuz Yapma Kalıntısı Bulundu

Çinli arkeologlar, Çin’in kuzeyindeki Hebei eyaletindeki bir kazıda 1000 yıldan daha öncesine dayanan tamamen işlevsel bir tuz pişirme atölyesi kalıntısı ortaya çıkardı.

(Xinhua) — Huanghua şehrinin Yang’erzhuang ilçesindeki yeni kazı alanı, 460 metrekarelik bir bölümü kaplıyor. Kalıntılar arasında iki tuzlu su kuyusu, iki tuz ocağı, dört tuzlu su hendeği ile çanak çömlek, porselen, kemik, taş, demir ve ahşap kalıntıları bulundu.

Huanghua Müzesi’nin küratörü Zhang Baogang, daha önce kazılan alanların aksine, Tang Hanedanlığı’nda (618-907) kullanıldığına inanılan yeni bulunan kalıntıların çoğunun oldukça zarif olduğunu söyledi.

Bir tuzlu su kuyusu 3 metre çapında ve 3,3 metre derinliğinde. Zhang, kuyunun duvarının tuğladan değil, kirleri filtrelemede rol oynayan sazlardan yapıldığını ve 1000 yıldan fazla süredir yüksek derişimli tuzlu su ortamında ıslak halde bulunması nedeniyle hala taze olduğunu söyledi.

Zhang, böylesine büyük ölçekli bir tuz pişirme alanının keşfinin, insanların tuz yapımının orijinal görünümünü daha iyi anlamalarına yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda antik Çin’deki tuz endüstrisinin tarihsel gelişimini incelemek için de büyük öneme sahip olduğunu ekledi.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.