Çin’de Çoklu Izgara Düzenine Sahip Antik Kent Bulundu

Çinli arkeologlar, geçmişi 3.500 ila 3.800 yıl öncesine kadar uzanan büyük bir kalıntı alanında ülkenin en eski çoklu ızgara şehir düzenini keşfettiklerini açıkladılar.

(XINHUA)- Paralel yol ve duvar kalıntıları, Çin’in orta bölgesindeki Henan Eyaleti’nde bulunan Yanshi şehrinde, Çin’in bilinen en eski hanedanı olan Xia Hanedanlığı’nın orta ve geç dönemlerinde (yaklaşık MÖ 2070 – MÖ 1600) başkent olan Erlitou Kalıntıları alanında bulundu.

Kazı ekibine başkanlık eden Çin Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’nden Zhao Haitao, “Yeni keşfedilen çapraz yollar ve duvarlar, Erlitou’nun eski başkentinde pekçok dörtgen ve düzenli ızgara oluşturuyor, saray alanı da çoklu ızgara düzeninin merkezinde yer alıyor” dedi.

Zhao, “Bu, Çin’de şimdiye kadar antik başkentlerde keşfedilen en eski çoklu ızgara düzenli yerleşim planı” diye ekledi.Çinli arkeologlara göre, müteveffa tarihçi Xu Xusheng tarafından 1959’da keşfedilen Erlitou, Çin medeniyetinin kökenini, krallıkların yükselişini, antik başkentlerin düzenlemesini ve Çin medeniyetinin gelişimiyle ilgili diğer önemli konuları incelemek için büyük bir referans değerine sahip.

Fotoğrafta, Çin’in merkezindeki Henan Eyaleti’nde bulunan Yanshi şehrindeki Erlitou kalıntıları alanında bulunan çoklu ızgara düzeninin merkezinin kalıntıları görülüyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.