ÇİN’DE EKİM AYINDA ÜFE YÜZDE 1,3 DÜŞTÜ, TÜFE YÜZDE 2,1 ARTTI

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) Çarşamba günü, Çin’in ürünlerin fabrika çıkış maliyetlerini ölçen üretici fiyat endeksinin (ÜFE) Ekim ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 düştüğünü bildirdi.

BEİJİNG, 9 Kasım (Xinhua) –NBS’den kıdemli istatistikçi Dong Lijuan, bu oranın geçen yılın aynı dönemindeki yüksek baz etkisi nedeniyle Eylül ayında kaydedilen yıllık yüzde 0,9’luk artışa göre gerilediğini söyledi.

Aylık bazda, Çin’in ÜFE endeksi Ekim ayında yüzde 0,2 arttı. Kömür madenciliği ve yıkama endüstrisinde ÜFE, kış aylarında artan kömür depolama talebi nedeniyle Ekim ayında önceki aya göre yüzde 3 arttı.

Petrol ve gaz çıkarma endüstrisinin ÜFE’si bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarken, kömür madenciliği ve yıkama endüstrisininki bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,5 düştü. Çarşamba günkü veriler ayrıca, enflasyonun ana göstergesi olan Çin’in tüketici fiyat endeksinin de (TÜFE) Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 arttığını gösterdi.

TÜFE EKİM’DE YÜZDE 2,1 ARTTI
Öte yandan Çin Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) tarafından yapılan açıklamada, enflasyonun ana göstergesi olan Çin tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) Ekim ayında yıllık yüzde 2,1 arttığı belirtildi.

Aylık bazda, Ekim ayı TÜFE genel olarak stabil kaldı ve önceki aya göre 0,2 puan daralarak yüzde 0,1 arttı. Kıdemli NBS istatistikçisi Dong Lijuan, istikrarlı TÜFE performansını Ulusal Gün tatilinden sonra düşen taleplere ve geçen yıla kıyasla yüksek baz etkisine bağladı. Ayrıntılı veriler, gıda fiyatlarının Eylül ayına göre yüzde 0,1 arttığını gösterdi, artış oranı 1,8 yüzde puan azalmış oldu.

Dong, bol miktarda arzın piyasaya çıkması ve talebin zayıflaması nedeniyle özellikle taze sebze, taze meyve ve su ürünleri fiyatlarında Eylül ayındaki artışların tersine çevrildiğini ve aylık olarak taze sebze fiyatlarının yüzde 4,5, taze meyve fiyatlarının yüzde 1,6 ve su ürünleri fiyatlarının yüzde 2,3 düşüş kaydettiğini belirtti.

Çin’de temel bir besin maddesi olan domuz eti fiyatları Ekim ayında aylık yüzde 9,4 arttı ve artış oranı bir önceki aya göre 4 yüzde puan yüksek gerçekleşti. Dong, domuz eti fiyatlarındaki artışın temel olarak arz sıkıntısı, mevsimsel olarak güçlenen tüketici talebi ve piyasadaki “satma isteksizliği”nden kaynaklandığını söyledi.

Gıda dışı fiyatlar bir önceki yıla göre yüzde 1,1 artarak tüketici enflasyonunu yaklaşık 0,88 yüzde puan yükseltti, Eylül ayında gıda dışı fiyat artışı yüzde 1,5 olmuştu. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek TÜFE, Ekim ayında yıllık yüzde 0,6 arttı ve bu oran önceki aya göre değişmedi. Çarşamba günkü veriler ayrıca, Çin’in fabrika çıkışındaki ürün maliyetlerini ölçen üretici fiyat endeksinin Ekim ayında yıllık yüzde 1,3 düştüğünü gösterdi.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.