ÇİN’DE ÜFE ŞUBAT’TA YÜZDE 1,4 DÜŞTÜ, TÜFE YÜZDE 1 ARTTI

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun (NBS) Perşembe günü açıkladığı verilere göre ürünlerin fabrika çıkış maliyetlerini ölçen üretici fiyat endeksi (ÜFE) Şubat ayında yıllık yüzde 1,4 düşerken, TÜFE yüzde 1 arttı.

BEİJİNG, 9 Mart (Xinhua) — Düşüş oranı, Ocak ayında kaydedilen rakamdan 0,6 yüzde puan daha yüksek oldu. Aylık bazda bakıldığında ise ÜFE, Şubat’ta sabit kaldı. NBS’nin kıdemli istatistikçisi Dong Lijuan, “Geçen ay endüstriyel işletmelerin üretimde kaydettikleri toparlanma hızlanıp piyasa talebi iyileşirken, ÜFE aylık bazda sabit kaldı” dedi.

Dong, “Ancak geçen yılın aynı döneminin yüksek baz etkisi nedeniyle yıllık düşüş devam etti” diye ekledi. Perşembe günkü verilere göre ayrıca, ana enflasyon göstergesi olan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ise Çin’de Şubat ayında yıllık yüzde 1 arttı.

TÜFE YÜZDE 1 ARTTI

Çin’in ana enflasyon göstergesi olan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Şubat’ta bir önceki yıla göre yüzde 1 yükseldi. NBS’nin açıkladığı bu oran, Ocak ayında kaydedilen yüzde 2,1’lik artışın gerisinde kaldı. Aylık bazda tüketici fiyatları yüzde 0,5 düşüşle önceki ayda kaydedilen yüzde 0,8’lik artış eğilimini geri çevirdi.

NBS istatistikçisi Dong Lijuan, hafif düzeydeki enflasyonunun, Ocak ayındaki Bahar Bayramı  tatili sonrasında gerileyen piyasa talepleri ve bol mal arzı yüzünden ortaya çıktığını söyledi.
Ocak’la karşılaştırıldığında gıda fiyatları, özellikle de temel gıda maddesi olan domuz etinin ve sebzelerin fiyatları, genel fiyat seviyesinin aşağı inmesinde ana rol oynadı.

Gıda dışı ürünlerin fiyatları da, seyahat, sinema biletleri ve saç kesiminden ev bakımına birçok hizmetin maliyetindeki düşüş sayesinde hafif düzeyde gerileme gösterdi. Dong, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE’nin, Şubat’ta bir yıl öncesine göre yüzde 0,6 arttığını, Ocak ayındaysa bu rakamın yüzde 1 olduğunu söyledi.

NBS’nin verilerine göre ürünlerin fabrika çıkış maliyetlerini ölçen üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 düştü ve aylık bazda sabit kaldı.

TÜFE’deki artış, Bahar Bayramı  tatili sonrasında gerileyen piyasa talepleri ve bol mal arzı yüzünden yaşandı.


Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.