Çin’den 50 Milyon Doz Aşı Geliyor

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu sonrasında yaptığı açıklamada “Çin tarafından üretilen Sinovac aşısı için sözleşme yaptık. Aralık, ocak ve şubat ayında toplam 50 milyon doz aşı için imza atıldı” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, günlük vaka sayılarını artık asemptomatik veya hafif geçiren hastalara göre vereceklerini açıkladı. Koca, kısıtlamalarla ilgili de 10 qün İçinde sonuçları görerek genişletme ya da daraltma önerisinde bulunacaklarını söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle mücadelenin değerlendirildiği Bilim Kurulu Toplanıtısı’nın ardından önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, salgındaki son durum ve aşı çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Nisanda kavuşacağız”

Dünyaya paralel olarak ülkemizde de 16 ayrı aşı çalışması yapılmaktadır, 44 gönüllüye uygulama yapıldı. Şu ana kadar ciddi bir yan etki görülmedi. İkinci doz aşılama 26 Kasım-14 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Nisan ayında ilk aşımıza kavuşmayı ümit ediyorum. 15 aşı da desteklenmeye devam edilmekledir.

Laboratuvar altyapısı yeterli olan bütün sağlık kuruluşlarımızı yetkilendirdik. Önümüzdeki günlerde kapasitemizi 200 binli rakamların üzerine çıkaracağız. Artık açık test politikasına geçtiğimiz söylenebilir. Semptom göstermeyen pozitif vakaları da günlük tabloda vereceğiz. İstanbul, Bursa, İzmir üçüncü zirveyi yaşıyorlar. İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70’lere dayanmış durumda. Bu oranın oldukça yükseldiğini, yer yer bazı hastanelerimizde yoğun balcım sorunu yaşandığını görüyoruz. Ankara’da ise servis doluluk oranı 62.3, yoğun bakım doluluk oram 75.4.

50 Milyon için imza atıldı

Çin menşeli Sinovac aşısı Aralık, ocak ve şubat aylarında gelmek üzere 50 milyon aşı için imza atıldı. Aralık ayında asgari 10 milyon olmak üzere, ama 20 milyon hedefliyoruz. Ocak ayında 20 milyon. MRNA aşısı için de aralık ayında 1 milyon, devamında da 25 milyona kadar aşının verilebileceği şeklinde görüşmelerimiz devam ediyor. Rusya ve diğer aşılarla da irtibat halindeyiz. Bilim Kurulumuz kimlere öncelikle aşı yapılması gerektiği üzerinde çalışıyor. Sağlık çalışanlarımızdan başlamak üzere riskli gruplar ve enfeksiyonu yayma potansiyeli yüksek olan kesimler. Şoförler, berberler, kuaförler gibi hizmet sektörü de yer yer devrede oluyor olacak. Bu aşıyı yaparken biz vatandaşımızdan herhangi bir ücret asla almayacağız. Aşının dünyada fiyatı aşağı yukarı belli: 10,12,5-5.5 dolar.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.