Çin’in Çevrimiçi Edebiyatı Denizaşırı Okurların İlgisini Çekiyor

iResearch tarafından yapılan bir araştırma, Çin’in çevrimiçi edebiyatının ülke dışında 31.94 milyon okurunun bulunduğunu ortaya koydu. Sektörün denizaşırı pazar gelirleri de 460 milyon RMB’ye ulaştı.

Okur sayısındaki artış da giderek hız kazanıyor; bu yıl şimdiye dek okur sayısında yüzde 73.7’lik bir büyüme kaydedildi. Denizaşırı okurların yüzde 91’i Çin’in online edebiyat eserlerini her gün okuyor ve okuma süreleri ortalama 117 dakika.

Ayrıca bu okurların yüzde 87.1’i okuma içeriği için ödeme yapmaya hazır. China Literature Limited’ın üst düzey yöneticisi, “Hikaye sevgisi tüm insanlarda bulunur ve hikayelerin yarattığı kahramanlar hepimize hitap eden değerleri temsil eder” diyor Çin edebiyatının neden denizaşırı okurlara cazip geldiğini açıklarken.

Çin edebi eserlerinin mevcudiyeti ve etkisi artıyor ama dağıtım kanalları, kültürel farklar, telif hakları ve çeviri gibi bir takım sorunların da çözülmesi gerekiyor.

iResearch’ün araştırması, yabancı okurların yüzde 60’ının çeviri kalitesinden memnun olmadığını gösteriyor. Yüzde 50’den fazlası da yeni kurulumlardaki yavaş güncellemeleri kendileri için ciddi bir sorun olarak nitelendiriyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.