Çin’in Dijital Ekonomisinin Geleceği

Son yıllarda, büyük veri, bulut bilişim, yapay zekâ, nesnelerin interneti ve 5G gibi dijital teknolojilerin yeni nesli çok hızlı gelişti. Dijital ekonomi, küresel ekonomi ve sosyal gelişme için önemli bir itici güç oldu.

Chen Yubo /China Daily–Dijital ekonomi, koronavirüs salgınını önlenmesi ve kontrol altına alınmasında ve salgın sırasında ekonomik faaliyetlerin yeniden başlamasında dijital teknolojilerin önemli rolü sayesinde çok daha fazla ivme kazandı.

Çin Enformasyon Akademisi ve İletişim Teknolojisi’nin açıkladığı bir rapora göre, Çin’in dijital ekonomisi 2019 yılında 35,8 trilyon yuan (5,5 trilyon ABD doları) ile dünyada Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) sonra ikinci sıraya yerleşti ve Çin’in Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 36,2’sini oluşturdu, ayrıca Çin’in GSYİH’sine yüzde 67,7 oranında katkıda bulundu.

Rapor ayrıca, dijital ekonominin 2019 yılında gelişmiş ülkelerin GSYİH’sinin yüzde 51,3’ünü, gelişmekte olan ülkelerin ise yüzde 26,8’ini oluşturduğuna işaret etti. Bu, Çin’in dijital ekonomisinin patlamasının, Çin, sanayileşme, kentleşme ve tarımsal modernizasyonu tamamlamadan önce dijitalleşmeyi benimsediği için gelişmiş ülkelerden farklı olduğunu gösteriyor.

ÇİN’DE İNTERNET KULLANICI SAYISI 940 MİLYON

Çin’in gelişen dijital ekonomisi, hükümetin dijital altyapının gelişmesi için öncelikle bir dizi ileriye bakan politikalara bağlanabilir. Resmi verilere göre, 2020 yılının ilk yarısında Çin’de internet kullanıcı sayısı 940 milyon ve Çin’in internet girim hızı yüzde 67 oranında, 749 milyon çevrimiçi müşteri ve 805 milyon çevrimiçi ödeme kullanıcısı var. Hızlı ve düşük maliyetli internet erişimi, Çin’in demografik payını ve büyük pazarını veri payına dönüştürdü ve böylece dijital ekonomi için bir nimet oldu. Çin, muhtemelen dünyada en çok veri kaynaklarına sahip, bu da ülkenin dijital ekonomisinin gelişmesi için sağlam bir zemin oluşturuyor.

Çin’in dijital büyümesinin atak yapması için diğer önemli sebep, birçok Çinli teknoloji şirketinin, yerel piyasa ortamına uygun hale getirilmiş yenilikçi dijital modeller geliştirmesidir. Son 20 yılda, Alibaba ve JD.com gibi Çinli internet şirketleri, Çin piyasa ortamına uygun Alipay ve JD Lojistik gibi benzersiz iş modelleri başlattılar ve piyasada ve iş ortamında güvenli ilgili sorunları çözdüler, aksi takdirde üstesinden gelmek için uzun bir sanayileşme süreci gerekecekti. Bu iş modelleri sadece, Çin’de eş zamanlı dijitalleşme ve sanayileşmeyi yönlendirmedi, aynı zamanda Batı’da sanayileşmiş ekonomilerin internet devleri karşısında gelişmekte olan piyasalarda onların rekabet edebilirliği için gizli çözümü temsil ettiler.

TEMEL İTİCİ GÜÇ: DİJİTAL YETENEK

Gelişmekte olan piyasa ortamının derin anlayışına dayanan Çinli şirketler, Çin piyasasına ve diğer gelişmekte olan ekonomilerin piyasalarına uygun iş modelleri geliştirdi, ayrıca iç tüketimin ana dayanak noktası olduğu, iç ve dış dolaşımının birbirini güçlendirdiği yeni çifte dolaşım kalkınma modelinin yolunu açtı. Çin’in dijital dönüşümü şimdi, talep tarafından arz tarafına, pazarlamadan lojistik, imalat, araştırma ve geliştirme gibi endüstriyel zincirin yukarı yönüne doğru genişliyor.

Talep ve tüketici tarafındaki dijital dönüşüm, başlıca çok sayıda internet kullanıcısının oluşturduğu veri paylarına bağlıyken, arz tarafındaki dijital değişim, sanayi bilgisi olan ve hem aşağı hem de yukarı yönde verileri toplayabilen, bütünleştiren, analiz eden ve uygulayabilen dijital okuryazar yeteneklere daha çok bağlıdır. Dijital yetenek, bir üst mertebede Çin ekonomisinin dijital dönüşümü için en önemli kaynak ve temel itici güçtür.

2020 yılında dünya çapında 31 kentte bütün LinkedIn kullanıcıları arasında yaklaşık 40 milyon dijital yeteneği inceledik ve Çin’de bilişim ile iletişim teknolojileri (ICT) sektöründeki dijital yeteneklerin oranının Avrupa ve ABD’den yüksek olduğunu bulduk, ancak Batılı ülkelerde geleneksel endüstrilerde ise dijital yeteneklerin yüzdesi Çin’e göre yüksek. Buna ilaveten, Çin’deki dijital yeteneklerin çoğunun sadece dijital becerisi olduğu görülürken, Batı’daki dijital yeteneklerin ayrıca endüstri ve iş becerileri ve deneyimleri bulunuyor. Çin’in dijital yeteneğinin bu yüzden açıkça eksik yönleri var.

Bu sonuçlar, gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında Çin’in hala dijitalleşmiş geleneksel endüstrilerde geri kaldığını gösteriyor. Çin’in dijital dönüşümünü kolaylaştırmak için endüstrilerde ve değer zincirinin diğer alanlarında dijital okuryazarlığa ve yönetim becerilerine sahip disiplinler arası yetenekleri bulmaya ya da eğitmeye ihtiyacı var.

“YENİLİKÇİ DİJİTAL BECERİ” VURGUSU

Dijital teknolojiler, endüstriyel dönüşümle birlikte yeni bir bilimsel ve teknolojik devrime öncülük ediyor. Örneğin, büyük veri ve yapay zekâ, Covid-19 aşılarının hızlı gelişiminde görüldüğü gibi bilim ve genetik mühendisliğinde yaşamda yeniliklerin önünü açıyor. Çin’in ayrıca, bilimsel sınırları zorlayan yenilikçi dijital becerilerde de gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığını gördük. Yetenek, en önemli kaynak olduğu için, dijital yetenek, dijital ekonominin geleceğinin temel desteğidir.

Dijital yetenek payından daha iyi faydalanmak ve yetenek açığını kapatmak için, Çin’in, işgücü piyasasının arz yanlı reformlarını uygulamasına, dijital beceriyle ilgili eğitime ve bilimsel atılımlara ve endüstrinin ihtiyacına uygun eğitimi vermeye ihtiyacı bulunuyor. Diğer bilimsel ve mühendislik alanlarıyla dijital teknolojilerin bütünleşmesine önem vererek Çin, dijital dönüşümünü hızlandırmak için daha fazla modern dijital yetenekleri yetiştirmelidir.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.