ÇİN’İN FREE-SHOP PAZARI 2025’TE 25 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK

Çin’in gümrüksüz satış pazarı (free-shop) son birkaç yılda istikrarlı bir şekilde büyüdü. Pazarın 2025 yılına kadar 25 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

(Jingculturecommerce.com)–Pandemi öncesi, lüks mallar üzerindeki yüksek vergiler ve müşteri limitleri sektörün büyümesini engelledi. Bu da denizaşırı alışverişin cazibesini artırdı. 2018’de Çinli turistler yurtdışı seyahatlerinde 110 milyar dolar harcadı bu harcamaların yüzde 40’ı da gümrüksüz alışverişlerde yapıldı.

Koronavirüsün 2020’nin ortalarında kontrol altına alınmasından sonra, yurt içi seyahatler hızlandı. Çin hükümeti, ülkenin son bir yılda en sıcak varış noktası haline gelen Hainan’da gümrüksüz düzenlemeleri gevşetti. Bu da lüks mallara yönelik bastırılmış talebin patlamasına yol açtı.

Bu alanda hizmet veren China Tourism Group Duty Free (CTGDF), devlete ait bir kuruluş. CTGDF, Çin’in tüm gümrüksüz satış kanallarını kapsayan tek perakende operatörüdür. 90 şehirde 188 mağazanın yanı sıra Kamboçya, Makao ve Hong Kong’daki uluslararası satış noktalarına sahiptir.

Gümrüksüz satışların yurtiçinde rağbet görmesi, CTGDF yönetimini bu alandan daha fazla yararlanmaya zorluyor. Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’nda ikinci bir halka arza hazırlanan şirke yönetimi, gelirlerini 7 ila 10 milyar dolar arttırmayı planlıyor.

Hainan’da faaliyet gösteren CTGDF, dünyanın en büyük gümrüksüz satış perakendecisi olarak ortaya çıktı. Haitang Bay Gümrüksüz Satış Mağazasında, küresel bir rekor olan 50 günde 770 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi.

Şirket yönetimi ikinci halka arzdan elde edeceği fonla, küresel satış zinciri oluşturmak için kullanacak. Ayrıca herhangi bir yerden satın alma ve Çin’de eve teslim hizmetlerini de sunabileceği belirtiliyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.