Çin’in İlk Hibrit Roketi Birinci Uçuşunu 2021’de Yapacak

Çin’in katı ve sıvı yakıtlı motorla çalışan ilk taşıyıcı roketi Uzun Yürüyüş-6A, ilk uçuşunu 2021 yılında gerçekleştirecek.

(Xinhua) — Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Şirketi’ne bağlı Sekizinci Akademi’ye göre, yeni nesil orta büyüklükte fırlatma aracı olan Uzun Yürüyüş-6A, çeşitli seviyelerde taşıma kapasitesine ulaşmak için farklı sayıda sıvı ve katı motorla çalışabiliyor. Bu da daha uygun maliyeti beraberinde getiriyor.

Daha yüksek derecede otomasyona sahip olan roket, olası sorunları izleyip teşhis edebildiği için de daha zeki.

Çin, Uzun Yürüyüş-1 taşıyıcı roketinin, ülkenin ilk uydusu Dongfanghong-1’i yörüngeye fırlatmasıyla, 24 Nisan 1970’te uzay kulübüne katılmıştı.

Mart 2019 itibarıyla, 1970 yılından bu yana 17 Uzun Yürüyüş taşıyıcı roket tipi geliştirildi ve çalıştırıldı. Böylece bir dizi önemli uzay projesi uygulanabildi.

Bunların arasında insanlı uzay programları, ay keşifleri, BeiDou Uydu Konumlandırma Sistemi ve Gaofen Dünya Gözlem Projesi de yer alıyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.