“ÇİNLİ TURİST SAYISINDA 2019 SEVİYESİNE ULAŞABİLİRİZ”

Bünyesinde China Today dergisini barındıran Çin Uluslararası İletişim Grubu (CICG) ile derginin Türkçe versiyonu China Today Türkiye’nin yayıncısı Turkuvaz Medya işbirliğiyle hazırlanan 3. Çin-Türkiye Değişim Forumu’nda konuşan T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “Çin ile 2018 yılı ilişkilerimiz açısından kıymetli bir yıl olarak hafızalarımızda yer aldı” dedi.

2018 yılı, Türkiye ve Çin arasındaki kültür ve turizm ilişkileri bakımından ‘Çin’de Türkiye Turizm Yılı’ kutlamasının ilişkilerimizin kat ettiği mesafe açısından önemli bir yıl olduğuna işaret eden T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz şunları söyledi: “2018 yılı boyunca Türkiye’ye doğrudan uçuşların olduğu Pekin, Şanghay ve Guanzhou gibi kentlerde Türkiye olarak sahip olduğumuz tarihi, kültürel ve turistik zenginliklerimiz Çin halkına anlatıldı. Yıl boyunca Çin’de, Türk mutfağının tanıtımı, uluslararası turizm fuarlarına katılım, arkeoloji seminerleri, film ve sinematografik yapımların tanıtımı, sahne sanatları, konserler ve sergiler gibi onlarca etkinliğe imza attık. Etkinliklerimizin gördüğü ilgi ile 2018 yılı ilişkilerimiz açısından kıymetli bir yıl olarak hafızalarımızda ve tarihte yerini aldı.

2018 yılında ülkemiz 394 bin olan Çinli turist tarafından ziyaret edilirken bu rakam yüzde 8,1’lik artışla 2019 yılında 426 bin ziyaretçiye ulaştığını hatırlatan T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz konuşmasını şöyle noktaladı: “Bu yılın ilk 7 ayında Çin’den gelen turist sayısı 43,858 olarak gerçekleşti. Aynı şekilde pandemi öncesi dönemde ülkemizden Çin Halk Cumhuriyetini ziyaret eden vatandaşlarımızın sayısı 80 bin rakamına yaklaşmıştı. Pandemi sonrası turizm hareketliliğinin göz önüne aldığımızda kısa zamanda rakamların 2019 seviyelerine ulaşması ve aşması için önümüzde bir engel gözükmüyor. Bu konudaki yoğun çalışmalarımız devam ediyor. Gastronomi, el sanatları, mimari. Birçok alanda ortak yaklaşımları içeren bir mirasımız var. Özellikle kültürel öğeler iki halkın birbirine yakınlaşması için vesile oluyor.”



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.