Coranavirüsün eve kapattığı Çinliler evde nasıl eğleniyor?

Çin halkı, yeni coronavirüsten kaynaklanan salgın nedeniyle bu yıl bayramın tadını çıkartamadı. Turizm durma noktasına geldi, okulların açılış tarihi ertelendi. Arama motoru Baidu’ya göre, bu aralar, akrabalar ve dostlarla online buluşmalar gerçekleştirip, birlikte eğlenmek bir numaralı trend haline geldi.

Bahar Bayramı tatiline denk gelen bu dönemde, Çin vatandaşları uzmanların önerilerini dikkate alarak, buluşmaları ve toplu etkinlikleri iptal etti ve evde kalmayı seçti. CRI’nin haberine göre, salgın lojistik sektörlerinde ciddi etkilere yol açarken, insanlar arasındaki etkileşimi azaltıyor.

Çin’de Bahar Bayramı tatili, turizm piyasası için altın dönem-altın hafta olarak biliniyor. Ancak, bu yıl, salgının etkisiyle iç ve dış turizm durma noktasına gelirken, küçük ve orta büyüklükteki tüm seyahat acenteleri yıkıcı darbe aldı.

Yeni filmler internete taşındı

Xu Zheng’in yönettiği Lost in Russia adlı filmin Bahar Bayramı tatilinde ülke genelindeki sinema salonlarında gösterime girmesi planlanıyordu. Salgın nedeniyle gösterim tarihinin ertelenmesi kararı alındı. Çinli internet şirketi Byte Dance, yaklaşık 100 milyon ABD Doları karşılığında filmin internet üzerinden gösterimi için telif haklarını satın aldı ve tüm Çinlileri ücretsiz film izlemeye davet etti. Şirketin bu girişimi izleyicilerden büyük destek aldı.

Bahar Bayramı tatilinde yapılan gişe hasılatı, Çin sinema sektörünün yıllık gişe hasılatı içinde önemli bir paya tekabül ediyor. Örneğin, 2019 yılı Bahar Bayramı sırasında, yaklaşık 843 milyon dolar gişe hasılatı elde edilirken, bu miktar yıllık toplam gişe hasılatının ise yüzde 9,2’sini oluşturuyordu. 2020 yılı Bahar Bayramı sırasında da gişe hasılatının 1 milyar dolara ulaşması bekleniyordu.

Yeni coronavirüs salgını, tabii ki ekonomiyi ve internet sektörünü belli ölçüde etkiliyor. Ancak bu etkinin tamamen olumsuz olmadığına da dikkat çekmek lazım. Sars dönemi, Alibaba ve JD gibi devlerin gelişmesinin önünü açmıştı. Bu kez de birçok şirket, salgını önleme alanına odaklanarak kendine yeni fırsatlar yaratmaya çalıştı.

Evde nasıl eğlenilir?

Çin’in önde gelen arama motoru Baidu tarafından sağlanan veriler, akrabalar ve dostlarla online buluşmalar gerçekleştirmenin ve birlikte eğlenmenin, bu bayramın bir numaralı trendi olduğunu gösteriyor.

Veriler, Bahar Bayramı esnasında arama motorunda ‘sıkıntı’, ‘sıkılınca ne yapmalı’ ve ‘evde kalmak’ ifadelerinin rekor sayıda arandığını da ortaya koyuyor. Bu dönemdeki en sıcak tartışma konusu ise ‘Evde nasıl eğlenilir’ oldu. Sosyal medyada bu konuda bazı abartılı içerikler de yer aldı. Salonda masa tenisi oynayanlar ve evde balık tutanlar büyük ilgi çekti.

Salgın nedeniyle bazı aileler internet üzerinden bir araya gelmeyi tercih etti. Aile fertlerinin veya dostların birlikte online oyunlar oynaması, film izlemesi veya şarkı söylemesi bu yılki bayram tatiline damga vurdu. Doğal olarak, söz konusu hizmetleri sunan uygulama ve platformların kullanım oranında da büyük artış görüldü.

Online eğitim ve eğlenceye fırsat

Kriz dönemi, mobil ofis, online eğitim, oyun, eğlence ve e-ticaret gibi alanlara fırsatlar sundu.  Perakende e-ticaret ise bunlar arasında önü en açık olan sektör diyebiliriz. Salgın dönemi, e-ticareti daha da fazla ön plana çıkardı. Sebze ve meyve satın almaktan yemek sipariş etmeye kadar çok sayıda hizmet, Meituan ve Eleme gibi O2O, çevrim içinden çevrim dışına modelini sunan internet platformları üzerinden yapılabiliyor.

Buna ek olarak, tüketicilerin tıbbi ürünlere ilgisi de artıyor. Oyun sektörü gelirlerinde zirve dönemi Online oyunlar, evlerine kapananlar, özellikle de gençler için bir kurtarıcı oldu. Arena Game’den verilen bilgilere göre, Bahar Bayramı arife günü olan 24 Ocak’ta oyun sektörünün günlük geliri 286 milyon doları aştı. 2018 yılında yedi günlük Bahar Bayramı tatilinde, AppStore’un Çin genelindeki tüm mobil oyunlardan sağladığı gelir yaklaşık 243 milyon dolardı.

Bunun yanı sıra, online eğitime ilgi de bir anda yükseldi. Okulların açılış tarihinin ertelenmesiyle birçok şirket, öğrencilere internet üzerinden ücretsiz dersler sunmaya başladı. Online eğitim sektöründe faaliyet gösteren şirketlere olan ilgi, borsaya da yansıdı. Ancak bu şirketler için zor olan, bu trendi salgın sonrasında da korumak…



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.