Credit Suisse: Çin 2021’de Yüzde 7’nin Üzerinde büyüyecek

İsviçre bankası Credit Suisse, Çin ekonomisinin 2021’de yüzde 7’nin üzerinde büyüyeceğini öngördü. Öte yandan Çin’in gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) 2020’de yüzde 2,3 büyüyerek, 100 trilyon yuanı aştı.

(Xinhua) — İsviçre bankası, Çin pazarının 2021 yılı görünümüne ilişkin olarak düzenlediği çevrimiçi basın toplantısında, Çin ekonomisinin 2021’nin ilk çeyreğinde güçlü kalacağını, tüketim harcamalarının gelecek birkaç yıl Çin’in ekonomik büyümesinin ana itici gücü haline gelmesinin beklendiğini belirtti.

Pandeminin gölgelediği 2020 yılında dünyada artı büyüme kaydeden tek büyük ekonomi olan Çin’in gayri safi yurtiçi hasılası ilk kez 100 trilyon yuan eşiğini aştı.

Çin ekonomisi 2020’de yüzde 2,3 büyüdü
Çin’in gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) 2020’de yüzde 2,3 büyüyerek, ilk defa 100 trilyon yuanı (yaklaşık 15,4 trilyon ABD doları) aştı.

Çin Ulusal İstatistik İdaresi 18 Ocak’ta, Çin ekonomisinin geçen yıla ait verilerini açıkladı. Verilere göre, Çin ekonomisi geçen sene, yüzde 2,3’lük büyümeyle dünya çapında pozitif büyüme gerçekleştiren tek büyük ekonomi oldu. Ayrıca, Çin’de GSYH’nin ilk defa 100 trilyon yuanı aştığı bildirildi.

COVID-19 salgınının etkileri nedeniyle geçen yılın başında Çin ekonominde yüzde 6,8’lik düşüş görülmüştü. Yılın ikinci çeyreği itibarıyla, Çin ekonomisi yüzde 3,2’lik artışla toparlanmaya başlamıştı. Çin ekonomisinde yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,9; dördüncü çeyreğinde ise yüzde 6,5’lik büyüme kaydedildi. Çin ekonomisi yıl içinde “V” şeklinde bir büyüme gösterdi.

GSYH’de yeni rekor

Çin Ulusal İstatistik İdaresi Başkanı Ning Jizhe konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında, hükümetin 2020 yılında sunduğu çalışma raporunda ileri sürülen makro düzenlemelerle ilgili belli başlı hedeflere ulaşıldığını ve durumun beklenilenden daha iyi olduğunu söyledi.

Çin ekonomisi hacminin ilk defa 100 trilyon yuanı aştığına değinen Ning, Çin ekonomisinin dünya ekonomisindeki payının da yüzde 17’ye çıkmasının beklendiğini, bunun Çin’in ekonomik, bilimsel ve teknolojik gücünün yeni bir aşamaya girdiğini gösterdiğini dile getirdi.

Kişi başına düşen GSYH iki senedir 10 bin doların üzerinde

Çin ekonomisiyle ilgili veriler arasında göze çarpan bir diğer nokta da kişi başına düşen GSYH’nin son iki senedir 10 bin ABD dolarını geçmesi.

Çin, üst orta gelirli ülkeler arasına girdi. Çin ile yüksek gelirli ülkeler arasındaki mesafe giderek daralıyor. Çin dış ticarette pozitif büyüme gerçekleştiren tek büyük ekonomi.

Çin Genel Gümrükler İdaresi tarafından açıklanan istatistiklere göre, 2020’de Çin’in ithalat ve ihracatının toplam değeri, 2019’a göre yüzde 1,9 artışla 32,16 trilyon yuana (4 trilyon 948 milyar ABD doları) ulaştı.

Açıklamada, Çin’in ithalat ve ihracatının beklenenden daha iyi bir performans gösterdiği ve dış ticaret boyutunun rekor seviyeye ulaştığı bildirildi.

Uzmanlar, Çin ekonomisindeki büyümeyi üç açıdan ele alıyor. Birinci olarak, tüm dünyanın COVID-19’un etkisi altında kaldığı ve küresel ekonomide genel olarak gerileme yaşandığı bir dönemde Çin pozitif büyüme gösteren tek büyük ekonomi oldu.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.