Dünya müzeleri Tmall’a girme yarışında

Dünya müzeleri ürünlerini satmak için Çin’in e-ticaret devi Alibaba bünyesindeki e-ticaret platformu Tmall’da sanal dükkan açmaya başladı.

CRInin (China Radio International) haberine göre, Burberry, Marks & Spencer, Mothercare, Nike, Levis ve Sony gibi dünyanın en büyük lüks markalarından sonra, dünya müzeleri de Tmall’de mağaza açma yarışına girdi. Çin’in en prestijli üniversiteleri arasında yer alan Tsinghua Üniversitesi’ne bağlı Kültür ve Ekonomi Enstitüsü ile Tmall işbirliğiyle yayımlanan “Kültürel yaratıcılıkta yeni eğilimler” raporunda, şimdiye kadar, 24 müzenin Tmall’da kendi dükkanlarını açtığı görüşüne yer veriliyor. Sadece Yasak Kent Müzesi’nin Tmall’da 6 dükkanı olduğu belirtiliyor.

Rapor ayrıca  geçen bir yıl içinde sanal müzeleri gezenlerin sayısının da ilk kez gerçek müzeleri gezenlerin sayısını geçerek bir buçuk katına ulaştığı bilgisine yer veriyor. Tmall’in önümüzdeki 3 yıl içinde dünyanın en meşhur müzelerinin önemli kültürel yaratıcılık ürünlerini kendi platformuna çekmesi bekleniyor.

Alibaba’nın kurucusu Jack Ma tarafından oluşturulan e-ticaret platformu olan Taobao da bireysel satıcılara ürünlerini  kendi platformu üzerinde satma fırsatı tanıyor. Bu yüzden Taobao, bir çeşit “online bitpazarı” gibi algılanıyor. Jack Ma, ilk oluşturduğu e-ticaret platformunun tuttuğunu görünce, bu kez Tmall’u kurdu. Söz konusu e-ticaret platformlarında hem bireysel satıcılar hem de şirketler ürünlerini satabiliyor.

Tmall ile satışlar katlanıyor

Son yıllarda dünyanın önde gelen müzeleri de artık Tmall’da dükkan açmaya başladı. Bu konuda ilk adımı British Museum attı. Müze yönetimi Tmall’a koyduğu tüm kültürel yaratıcılık ürünleri 16 gün içinde satmayı başardı. British Museum’dan sonra Rusya’nın Kışlık Saray Müzesi, ABD’nin Boston Güzel Sanatlar Müzesi, Hollanda’nın Van Gogh Müzesi ve Fransa’nın Ulusal Müzeler Birliği de (RMN-GP) Tmall’a dükkan açtı. Yerli ve yabancı müzelerin Tmall’a yerleşmesinin arkasında, Çin’de kültürel yaratıcılık ürünlerinin online satışındaki patlama yatıyor. Bu satış her yıl bir kat artıyor, özellikle müzelerin dükkanlarının satışında iki yılda 6 misli artış görüldü.

2020 yılında Yasak Kent Müzesi’nin 600. ve Yazlık Sarayı’nın 270. yıldönümü kutlanacak. British Museum 266, New York’taki Metropolitan Museum ise 149 yaşında. Bu müzeler Tmall’da yer aldıktan sonra ayrıca zamanla çok sayıda genç hayran çekiyor. Günümüzde Tmall’daki müzelerin toplam 10 milyondan fazla hayranı bulunuyor. Bunların büyük çoğunluğu 1990’dan sonra doğan gençler, büyük bir kısmını da 19-25 yaş grubundan genç kadınlar oluşturuyor.

Müzelerin kendi gücüyle geliştirdiği kültürel yaratıcılık ürünleriyle kıyasla, müzelerin diğer markalarla işbirliğine dayandırılarak geliştirilen ürünler daha büyük rağbet görüyor. Bu türdeki ürünler, toplam kültürel yaratıcılık ürünlerinin yüzde 72’sini oluşturuyor. Bu yılın başından beri, Yasak Kent markalı ruj, Suzhou Müzesi’nin çay endüstrisiyle çıkardığı bahar çayı, Çin Ay Keşfi Projesi’nin, bir şeker firmasıyla geliştirdiği Ay keşfi markalı saplı şeker, Tmall’a koyulur koyulmaz satıldı. Saplı şekerden ilk gün 100 bin paket satıldı.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.