DÜNYADAKİ MERCAN RESİFLERİNİN YARISINA 2035’E İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TEHDİDİ

ABD’nin Manoa Hawaii Üniversitesi araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, iklim değişikliği durmadan devam ederse, en kötü durum senaryosuna göre 2035 itibarıyla dünya genelinde mercan resifi ekosistemlerinin yarısının kalıcı olarak uygun olmayan koşullarla karşı karşıya kalacağını ortaya koydu.

LOS ANGELES, 13 Ekim (Xinhua) –– Salı günü bilim dergisi PLOS Biology’de yayınlanan araştırmaya göre, uygun olmayan koşullar muhtemelen mercanların ölümüne yol açacak ve diğer deniz yaşamı da besin zincirindeki bozulmalar nedeniyle hayatta kalmakta zorlanacak.

Bir grup küresel iklim değişikliği modelinin kullanıldığı çalışma, 1950’lerden 2100 yılına kadar öngörülen beş çevresel stres etkeninin senaryolarını karşılaştırdı. Araştırmacılar, çalışmayla ilgili basın bülteninde, bu stres faktörlerinin deniz yüzeyi sıcaklığı, okyanus asitlenmesi, tropik fırtınalar, arazi kullanımı ve insan nüfusu başlıklarını içerdiğini belirtti.

Çalışma, 2055 yılı itibarıyla dünya mercan resiflerinin yüzde 99’unun, incelenen beş stres etkeninden en az biri nedeniyle uygun olmayan koşullarla karşı karşıya kalacağını öngörüyor.
Basın bülteninde, çalışmanın baş yazarı Renee O. Setter’ın, “İklim değişikliğinin mercan resifleri üzerindeki olumsuz etkilerinin iyi bilinmesine rağmen, bu araştırma, iklim değişikliği kaynaklı stres faktörlerinin geniş bir kombinasyonu nedeniyle durumun aslında beklenenden daha kötü olduğunu gösteriyor” şeklindeki değerlendirmesine yer verildi.

Setter, çok sayıda küresel mercan resifinin, birden fazla stres etkeni nedeniyle bu kadar kısa sürede uygun olmayan çevresel koşullar altında ezileceğini keşfetmenin şaşırtıcı olduğunu belirtti.
Basın bültenine göre, araştırmacılar, iklim değişikliğinin bireysel mercan türlerini nasıl etkileyeceğine dair projeksiyonları daha yakından inceleyecek olan çalışmalarının bir sonraki aşamasına başlamaya hazırlanıyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.