FASLILAR, ÇİNLİ CEP TELEFONLARINI TERCİH EDİYOR

Çin’in cep telefonları rekabetçi fiyatları, teknolojik özellikleri ve sunduğu güler yüzlü hizmet sayesinde Fas’taki cazibesi giderek artıyor. 

(Ajans Lotus)— Çinli cep telefonu markaları, hizmet dostu girişimler ve uygun fiyatlarla satılan yüksek teknoloji ürünleri sayesinde Fas’ın her yerinde müşterisine ulaşabiliyor. Çin-Afrika işbirliği araştırmacısı Adhere Cavince, Huawei gibi şirketlerin pazar rekabetinde avantaja sahip olduğunu söyledi.

Cavince, “Huawei, yaklaşık otuz yıldır Afrika’nın bilgi teknolojisi sektörünün teknolojik reformlarının ve modernizasyonunun kalbinde yer alıyor” dedi. Huawei şirketi Fas’ta yerel istatistiklere göre yüzde 15’in üzerinde pazar payıyla Samsung ve Apple’dan sonra üçüncü büyük telefon sağlayıcısı konumunda bulunuyor.

2019 yılının Temmuz ayında Fas’a giren Çin’in cep telefonu markası Vivo, bu Kuzey Afrika ülkesinde yükselen bir yıldız haline geldi. Xinhua’ya konuşan Vivo’nun Fas şubesinin temsilcilerinden olan Wei Wenting, sadece iki yıl içinde Vivo cep telefonlarının Fas’taki pazar payının yüzde 5 ila 10’unu elde ettiğini söyledi.

Wei, Vivo cep telefonları arasında en popüler olanların yaklaşık 170 ABD dolarına satılanlar olduğunu belirtti. Fas’ın başkenti Rabat’ta yaşayan Hollandalı bir göçmen olan Jasper için Çin teknolojisi, hayatının önemli bir parçası haline gelmiş durumda. Jasper, “Öğrenciyseniz ya da yeni iş kuran biriyseniz, çoğunlukla Apple gibi büyük lüks markalar için paranız olmaz” dedi.

(Fotoğraflar: Chadi/Xinhua)

Hollandalı Jasper, “Diğerleri kadar pahalı olmayan Çin’in küçük teknoloji ürünlerini satın almaya başladım. Sonrasında Çin üretimi telefonların en son modelleri çıktığında satın aldım. En azından bu fiyata harika bir ürün alacağınızdan tamamen emin olabiliyorsunuz. Bu fiyatlar, Samsung veya Apple gibi bir markanın benzer teknolojisi için ödeyeceğiniz paranın yarısı” dedi.

Politika analisti Henry Tugendhat, Çin cep telefonlarının fiyat ve işlevlerinin yanı sıra yerel personelin işe alınması ve eğitilmesi ile yerel pazarlama açısından da rekabetçi olduğunu söyledi. Vivo, şirketin üç servis merkezinde her ay iki gün boyunca müşterilerine bedava ekran koruyucular ve telefon kılıfları gibi aksesuarlar dağıtıyor ve telefonlar için ücretsiz servis imkanı sunuyor. Huawei de Fas’ta benzer girişimlerde bulundu. 2020 yılının başında, Kovid-19 pandemisinin ortaya çıkmasıyla birlikte Huawei, müşterilerin evlerine ücretsiz teslimat, genişletilmiş müşteri hizmeti ve satış sonrası hizmet sunan bir çevrimiçi mağaza servisi başlattı.

Şirket ayrıca 2021 yılında kırsal alanda yaşayan öğrencilere ücretsiz tabletler sağlamak için Fas Eğitim Bakanlığı ile de ortaklık kurdu. Cavince, Huawei’nin Afrika’daki genç teknoloji yeteneklerini geliştirmede de aynı derecede proaktif olduğunu söyledi. Şirket, 2020 yılında “Huawei ICT Academy 2.0” girişimini başlattı ve sadece Fas’ta, 50.000’den fazla bilgi ve iletişim teknolojisi uzmanı eğitti. Ayrıca şirket, Fas hükümetinin haftalık hükümet toplantılarını kolaylaştırması için video konferans çözümlerinin kurulmasına ve sağlık yetkililerinin Kovid- 19 teşhisi için yapay zeka tabanlı teknolojiyi uygulamasına da yardımcı oldu.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.