Yılın bitimine az bir süre kala, yoğun iş toplantılarına sahne olan İstanbul otellerini, ağırlıklı olarak, hangi kesim veya sektörlerin tercih ettiğini araştırdık. Buna göre, finans, enerji, bilişim şirketleri Swissôtel’de, muhafazakar kesim Cevahir Hotel’de, ilaç firmaları  Radisson Sas’ta, holdingler ise Hilton’da toplanmayı seviyor.

İstanbul’un finans ve ticaret merkezi olması, şirketlerin yoğun toplantılarına sahne olmasına yol açıyor. Yaz ayları hariç, yoğun toplantılara ev sahipliği yapan İstanbul otellerinde, yılın son haftalarında toplantı üstüne toplantı gerçekleştiriliyor. Şirketler, yılı bitirmeden tanıtacakları son ürünleri veya kamuoyuna verecekleri son mesajları için otellerin salonlarını kiralamak için birbiriyle yarışıyor.

Turizm Haber olarak biz de, yılın bitimine az bir süre kala, hangi sektör veya kesimin, toplantı için İstanbul’daki hangi oteli tercih ettiklerini araştırdık. Şüphesiz, her kesim her otelde toplanabilir. Bunun önünde hiçbir engel olmadığı bir gerçek. Ancak, yıl boyunca İstanbul otellerinde gerçekleşen toplantılar incelendiğinde, bazı sektör veya kesimlerin ağırlıklı olarak bir veya iki tesisi tercih ettikleri dikkat çekiyor.

Örneğin, uluslararası şirketler ağırlıkta olmak üzere, finans, enerji, bilişim, telekomünikasyon, gayrimenkul toplantılarını düzenleyenler Swissotel’li tercih etmiş. Swissotel’i tercih eden yerli sektörlere baktığımızda yine finans, bilişim, telekomünikasyon başta olmak üzere, otomotiv, gayrimenkul sektörünün toplantıları ile düğün, nişan, mezuniyet ve dış mekan davetlerine ev sahipliği yaptığını görüyoruz.

Swissotel’in söz konusu toplantılardan diğer tesislere oranla daha fazla etkinliğe ev sahipliği yapması, otelin yanı sıra, biri Sarayburnu diğeri Anadolu yakasında olmak üzere iki toplantı salonuna daha sahip olmasından kaynaklanıyor. Böylece, otel yönetimi toplantı yapacak kişi veya kurumlara aynı anda üç farklı mekan seçeneği sunabiliyor.

Çırağan Kempinski’yi ağırlıklı olarak kimlerin tercih ettiğine baktığımızda, yabancı ülkelerin ticaret ataşeleri ile devlet destekli uluslararası toplantıların açık farkla önde olduğunu görüyoruz. Toplantıların yapıldığı bölümün eski bir Osmanlı sarayı olması, bu tür etkinliklerin Çırağan’da yapılmasını neredeyse zorunlu hale getiriyor.

İlaç firmaların toplanmak için ilk tercih ettiği mekanlar incelendiğinde Maslak’taki Princess ve Sefaköy’deki Radisson Sas otelleri ilk sıralarda yer alıyor. Princess aynı zamanda dernek ve yardım kuruluşlarının toplantı organizasyonlarına ev sahipliği yaparken, Radisson Sas’ın sahiplerinin tekstilci olmasından dolayı tekstil, ayakkabı firmaları da grup ve bayii toplantılarını burada yapmayı tercih ediyor.

Polat Renaisance’nin geniş kapasiteli toplantı salonuna sahip olması, araç tanıtımı yapmak isteyen otomotiv şirketleri burayı ilk tercih olarak belirlemesine yol açıyor. Polat, ilaç firmalarının da toplanmak için tercih ettiği oteller arasında bulunuyor.

Türkiye ve İstanbul’un ilk 5 yıldızlı oteli Hilton ise son 1 yıl içinde ağırlıklı olarak holdinglerin insan kaynakları ve satıp bölümleri başta olmak üzere, ilaç, bilişim, eğitim, inşaat, ve tekstil sektöründen firmaların toplantılarına ev sahipliği yaptı. Hilton’u toplantı mekanı olarak tercih eden diğer kesimler ise elçilikler, dernekler ve askeri kuruluşlar olarak sıralanıyor.

Otel yönetimi, toplantı düzenleyenleri, Türkiye’deki tüm otellerinde geçerli ve puan-bonus kazandıran Hilton HHonors bağlılık programı ile ödüllendiriyor. Otelde toplantı düzenleyenler kazandıkları bu puanları Hilton’un anlaşmalı olduğu marka ve mağazalarda harcayabiliyor.

Muhafazakar kesimin toplanmak için ilk tercihi genellikle Grand Cevahir Hotel oldu. Nitekim, MÜSİAD’ın geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen son toplantısı da Cevahir’de yapıldı. Türkiye’nin ilk 5 yıldızlı kongre oteli olarak tanıtılan Grand Cevahir Hotel’in bin 13 kişi oturma kapasiteli oditoryumu ve 5 bin kişi kapasiteli Avrupa’nın en büyük Balo salonu var.

Toplantı için Cevahir’i tercih edenlere baktığımızda MÜSİAD’ın yanı sıra, Türk Alman İş adamları Kongresi, Dünya Briç Olimpiyatları, 30.Dünya hemetoloji Kongresi
Dünya Tünel Kongresini görüyoruz. Ayrıca, bazı siyası partilerin de genel kurul veya gala yemekleri söz konusu otelde yaptıkları gözleniyor.

İlaç firmaları, finans, enerji, bilişim, telekomünikasyon, gayrimenkul toplantıları, Turizm Haber, Swissotel,Çırağan Kempinski, MÜSİAD, İstanbul otelleri, Polat Renaisance, Grand Cevahir, Hilton, Radisson Sas, tekstilci, otomotiv.

TurizmHaber.eu, 2008



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.

Bir yanıt yazın