Koronavirusün turizm üzerindeki olumsuz etkisi 6 ay sürebilir
- 3 Mart 2020
- Yayınlayan: Kerem Kofteoglu
- Kategori: Son Yazılar

Pasifik Asya Seyahat Birliği (PATA) CEO’su Dr. Mario Hardy üyelere yolladığı mesajında SARS’ın turizm üzerindeki olumsuz etkisinin altı ay sonra iyileştiğini hatırlatarak “İyileşme bu kez daha uzun sürebilir. Turizm endüstrisi şimdi her zamankinden daha fazla yan yana durmalı. Rekabet çıkarlarını bir kenara itip, daha iyi bir yarın için birlikte çalışmalıyız” dedi.
Koronavirus salgının turizm endüstrisi üzerindeki olumsuz etkileri özellikle Asya-Pasifik’teki sektör temsilcilerini endişelendirdiği gibi, aralarındaki iş birliği ve dayanışma ruhunu da canlandırdı. PATA yönetimi, Johns Hopkins Üniversitesi Sistem Bilimi ve Mühendisliği Merkezi (CSSE) tarafından geliştirilen gerçek zamanlı izleyici aracılığıyla son durumu günlük olarak takip ederek üyelerini bilgilendiriyor. Koronavirus (COVID-19) hakkında bilgi veren web siteleri oluşturulduğu gibi, işbirliği, dayanışma ve bilgi alışverişi de hızlandı. Bu arada PATA CEO’su Dr. Mario Hardy bir mesaj hazırlayıp üyelerine ‘dayanışma içinde olun’ çağrısı yaptı.
Dr. Hardy, Koronavirusün 2020 ve sonrası için sektör üzerinde yaratacağı mali etkiden endişe duyduğunu belirterek “Herkesin aklındaki bir numaralı soru, iyileşme ne kadar sürer? Vaka sayılarının zirvesi nedir, tepe noktadan dönüş ne zaman olur? Henüz hiç kimse, bu ve benzer soruları kolay yanıtlayamıyor” diye yazdı.
SARS deneyimlerinden hareketle turizm endüstrisinin yaklaşık altı ay sonra iyileşme belirtileri gösterdiğini hatırlatan Dr. Hardy, “Bu kez iyileşme daha uzun sürebilir” dedikten sonra nedenini şöyle açıkladı: “Çünkü turizm sektörünün her alanında hizmet sunan Çinli işletmelerin hepsi mali açıdan ciddi şekilde etkileniyor. Çinlilerin de yılın ilerleyen dönemlerinde eskisi gibi denizaşırı tatile çıkmayıp, oluşan gelir kayıplarını telafi etmeye odaklanacaklarını tahmin ediyoruz.”
“İçinden geçmekte olduğumuz bu zorlu günlerde iş ortaklarımız ve üyelerimiz, kayıplarını azalmak için iç pazar ve diğer kaynak pazarlara yönelmelerini öneriyoruz” diyen Dr. Hardy, “Bu aşamada Çin’deki ortaklarınız ve tedarikçilerinize destek mesajı yollamak son derece önem kazanıyor. Zor dönemde Çin’deki ortaklarınızla yakın bir ilişki kurup bunu sürdürmek, hızlı iyileşmenin temel anahtarıdır” diye ekledi.
Turizm endüstrisinin her zamankinden daha fazla bir arada durması, rekabet çıkarlarını bir kenara itip, daha iyi bir yarın için birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Dr. Hardy mesajında şu görüşlere yer verdi: “PATA olarak, ‘Yarın İçin Ortaklıklar’ ana temasıyla bölgedeki tüm paydaşlarımıza sesleniyorum. Karşımıza çıkan olumsuz durumda, seyahat ve turizmle ilgili tüm organizasyonlarda birlikte çalışıp, empati yapalım. Birbirimizi destekleyecek yollar bulalım. Özellikle mevcut durumdan en fazla etkilenen Çin’deki ortaklarımız ve bölgedeki KOBİ’lerin güvenlerini yeniden kazanmaları için yardımcı olmalıyız.
Önümüzdeki karmaşık zorlukları kamu ve özel sektörün ortak çabalarıyla aşacağız. Tüm üyelerimizi gelişmeler karşısında panik yapmadan sakin kalmaya, bunu yaparken de gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz. Bilgilerinizi Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi saygın kaynaklardan alalım. Gereksiz tepki vermeden önce, olayın tüm boyutlarını ölçüp biçelim sonra hareket edelim. Sizin içir gerekli olan tüm güncellemeleri sağlayacağız. Biz, her zaman olduğu gibi, üyelerimiz ve sektördeki meslektaşlarımıza ihtiyaç duyduklarında destek olmak için varız.”