Yeni yerler keşfederek mevcut bilgisine bilgi katmak isteyen gezgin ruhlular, ağırlıklı olarak kültür turlarını tercih ediyor. Eskiden bu turları orta yaş ve üstü tercih ediyordu. Şimdi gençlerin de rağbet etmesi kültür turlarını ‘gençleştirdi.

Türkiye, gezip keşfetmek isteyenler için adeta bir cennet. Bu cennetler arasında en fazla bilinenler Efes, Sümela Manastırı, Efes, Mardin, Zeugma, Pamukkale, Kapadokya, Perge, Troya, Beypazarı ve Cumalıkızık olmakla beraber, aslında Anadolu’da keşfedilecek tam 160 özgün güzergâh bulunuyor.

Eskiden turlara orta yaş üstü insanlar katılırken, günümüzde gençlerin de kültür turlarına ilgi duymaya başladığına tanık oluyoruz. Tarihi ve kültürel açıdan görülmeyi fazlasıyla hak eden Anadolu’nun saklı cennetleri aynı zamanda kendilerine özgü sundukları damak tatlarıyla ziyaretçileri büyülüyor.

Damak turları

Uçakla ulaşım imkânlarının cazip hale gelmesi ve bazı bölgelerde hızlı trenin devreye girmesiyle, artık karşımıza günü birlik, Gaziantep, Adana, Hatay gibi lezzetleriyle öne çıkan şehirlere günü birlik turlar da çıkmaya başladı. Ancak, Anadolu’nun kadim kültürünü yansıtan saklı cennetlerimizi bir günde keşfedeceklerini sananlar yanılıyor. Bu gezilere, başında işin ehli bir rehberin bulunduğu organize turlarla katılmakta büyük yarar var. Organize turlarda edinilen dostluklar, paylaşılan deneyimlerin tadı bir başka oluyor.

Balonla Kapadokya

Jolly Tur, tercihini Kapadokya’dan yana kullanacaklar gezginler için aralarında Göreme Açık Hava Müzesi, Elmalı, Azize Barbara, Aziz Basileus, Çarıklı ve Tokalı kiliseleri, hüzünlü bir aşk hikâyesinin mekânı olduğu kadar nefes kesici manzarasıyla Üç Güzeller’i içeren bir tur düzenledi. Tura katılacaklar ayrıca Balon Jeep Safari ve Kapadokya Türk Gecesi Eğlencesi ’ne katılmalarını da öneriyor. Birçok ilden otobüs ve uçak seçeneği bulunan 1 gece konaklamalı tur 229,50 liradan başlıyor. Dönüş yolunda ise Tuz Gölü ziyaret ediliyor.

Turizmin lokomotifi

Kültür turizmi insanlarımızın yaşadığı ülkeyi tanıyıp daha fazla sevmesini sağlarken, Türk turizminde dengeyi sağlama özelliğine sahip bir lokomotiftir. İnsanlarımızın kendi ülkelerini gezip tanımalarına imkân tanıyan kültür turizmi geliştikçe, yurtdışından gelecek turist sayısındaki düşmeler dengelenebilir. Ülkemize ‘deniz, kum, güneş’ üçlemesiyle gelen turistlerin ortalama harcamaları 700 dolar seviyesinde. Bu rakamın da yukarılara taşınabilmesinin temel ilacı olan kültür turizmini geliştirmekte yarar var.

Kültür turistinin profili

Kültür turizmi ekonomik anlamda, nadir, az bulanan bir üründür. Bu nedenle kültür turizmi ekonomideki “mukayeseli üstünlükler” niteliğine sahiptir. Kültür turizmini tercih eden gezginlerin eğitimi yüksektir, Yüksek gelir grubuna sahiptir. Eskiden ağırlıklı olarak orta yaş ve üstü grubundan oluşurken günümüzde  gençler de kültür turlarına tercih etmeye başladı. Kültür turisti kanaat önderidir. Tatil konusunda eşten-dosttan bilgi alır. Tatile çıkmadan önce internet ve sosyal medyada araştırma yapar. Keşfetmeyi seven kişidir.

Trenle Kars turu

Kültür Turizm, 5–9 Ekim’de, Doğu Ekspresi ile trenle Kars ve çevresini keşfetmek amacıyla tur düzenliyor. Ankara’dan trenle başlayacak olan gezi 24 saat sürüyor. Gezginler yol boyunca manzaraların keyfini çıkarıp, fotoğraf çekecek. Kars’ta ise Türkiye’nin ilk peynir müzesi görülecek. Ani Harabelerinin yanı sıra, Kars Kalesi, Havariler Kilisesi, Fethiye Camii gibi yerler gezilecek. Gezide fiyatlar iki kişilik odada kişi başı 780 lira olarak belirlendi.

GAP’ı keşfedin

Güneydoğu Anadolu, dinlerin kardeşçe yaşadığı, hoşgörünün ve farklı kimliklere saygının başkenti olarak biliniyor. Bu tura katılanlar Roma döneminde olimpiyatlar şehri diye bütün dünyada nam salmış Antakya’yı, dünyanın 2. büyük mozaik müzesi olan Hatay Müzesi, Habib Neccar Camisini, Nemrut Dağı’nı, Türkiye;’nin en büyük sulama projesi olan Atatürk Barajı’nı, Midyat’ı Mardin’de Deyrülzafaran Manastırı’nı, Mezopotamya Ovası’nı görüyor. 5 gece ve üzeri konaklama imkânı sunan GAP Turu’nun başlangıç fiyatı ise 898,20 TL.

 

Yayınlandığı yer ve tarih: Posta Gazetesi, 19 Eylül 2017



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.