“Doğudaki Tanıtım Elçilerimiz: Çin’deki Türkler” programında konuşan T.C. Guangzhou Başkonsolosu Kurtuluş Aykan, Çin’de bir ilke imza atacaklarını belirterek “1 Aralık’ta kuracağımız Türkiye Yunus Emre Hatıra Ormanı, ilk ülke ormanı olacak” dedi.

Kerem Köfteoğlu’nun Arzum OKKA’nın destekleriyle Youtube ve Yön Radyo’da sunduğu “Doğudaki Tanıtım Elçilerimiz: Çin’deki Türkler” programına katılan T.C. Guangzhou (Guanco) Başkonsolosu Kurtuluş Aykan, Çin’de ilk ülke hatıra ormanının Türkiye tarafından kurulacağını söyledi. Ormanın 1 Aralık’ta kurulacağını belirten Başkonsolos Aykan konuyla ilgili şu bilgiyi verdi:Başkonsolosluğumuz tarafından Türkiye Yunus Emre Hatıra Ormanı’nın oluşturulması amacıyla 1 Aralık 2021 saat 10.00’da Guanco’da bulunan Haizhu Wetland Park’ta ağaç dikim töreni gerçekleştireceğiz. Söz konuşu Türkiye ormanı, Çin’de yetişkin ağaçlardan müteşekkil ilk kez oluşturulacak yabancı bir ülkenin hatıra ormanı olması bakımından da önemlidir.”

“Guanco Başkonsolosluğumuz görev bölgesinde Güney Çin’de bulunan 4 eyalet yer almakta” diyen Başkonsolos Aykan şöyle devam etti. “Guangdong, Fujian, Guanxi ve Hainan Eyaletlerinin toplam nüfusu 230 milyona yaklaşıyor. Başkonsolosluğumuzun bulunduğu Guangdong 1,6 trilyon dolarlık, GSYH’siyle Çin’in eyaletleri arasında ilk sırada bulunuyor. 2020 yılında Guangdong bölgesinde yerleşik firmaların ihracatı 628 Milyar USD, ithalatı 395 Milyar USD ve toplam dış ticaret hacmi ise yaklaşık 1 trilyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Sadece Guangdong Eyaletinin rakamları bile sorumlu olduğumuz bölgenin dış ticaret açısından önemini göstermektedir diye düşünüyorum.”

Günümüzde Çin’den Türkiye’ye yatırımların hızlandığını dikkat çeken Başkonsolos Aykan şöyle konuştu: “Ülkemizde yabancı yatırımlar için son derece uygun koşullar bulunmaktadır. Biz Çinli firmaları Türkiye’ye davet ediyoruz. Türkiye’deki firmalara da tavsiyem, mal aldıkları Çinli firmaları Türkiye’ye davet etsinler, beraber yatırım yapsınlar. Bizim görev bölgemizde bulunana Oppo, Mcdodo gibi firmaların yatırımları gerçekleşti Türkiye’de. Bu sayının artacağına inanıyorum.”

Başta Kanton fuarı olmak üzere diğer fuarlar hakkında da bilgi veren Başkonsolos Aykan şunları söyledi: “Firmalarımız Kovid-19 öncesi, İstanbul Ticaret Odasının organize ettiği milli katılımımız sayesinde, sadece Çin’den değil dünyanın değişik ülkelerinden müşteriler buluyordu. Bu anlamda Kanton fuarı sadece Çin pazarına değil, dünyanın pek çok değişik pazarına girmek açısından da önemli bir fuardır. Aslında firmalarımıza sadece Kanton Fuarı değil Güney Çin’de yapılan diğer fuarlara da katılmalarını öneririm. Örneğin yeni başkonsolosluk açılması çalışmalarının sürdürüldüğü Chengdu ve çevresi de bir ağırlık merkezidir. Firmalarımıza bu merkezlerin her birini değerlendirmelerini, sadece belli merkezlere takılı kalmamalarını öneririm.”

Başkonsolos Aykan konuşmasını şöyle noktaladı: “Bizler Türkiye Cumhuriyeti’nin Çin’deki temsilcileri olarak vatandaşlarımızın, firmalarımızın haklarını, yeni iş imkanlarını elde etmelerini sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak, günümüz dünyasında sivil toplum kuruluşları da çok önemli rollere sahipler. Bu açıdan Çin’de kurulacak olan Türk Ticaret Odası çalışmalarını önemsiyoruz. İş dünyamızın bir çatı altında olması iş birliği olanaklarını arttıracak. Diplomatlar olarak, bu konuda yürütülen çalışmalara elimizden gelen desteği verdik, vermeye de devam edeceğiz”

 



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.