Portakal Çiçeği Karnavalı’nın Adana’ya katkısı 150 milyon TL!

Bu yıl 8’ncisi, 3-12 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı” şimdiden otelleri doldurdu. Karnavalın Adana ekonomisine 150 milyon liralık katkı yapması bekleniyor.

Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, 8’inci kez yerli ve yabancı konuklarını 3-12 Nisan’da ağırlamaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı karnavala bu yıl 1,5 milyon kişinin katılması beklenirken, yaratacağı ekonomik hacmin ise bir önceki yıla oranla yüzde 20 artışla 150 milyon TL’ye ulaşması bekleniyor.

Bu yıl karnavalda, eğlenceli etkinlikler ile birlikte; kültürel, sanatsal ve sportif aktiviteler de yer alacak. Bunlar arasında; konserler, halk koşusu, anne-baba-çocuk koşusu, ödüllü dijital yarışmalar, hızlı Adana dürüm yeme yarışması, Türkiye’nin tek su korteji, sanatsal sergiler ve atölyeler ile birlikte İtalyan’dan Uzakdoğu’ya uzanan mutfakların tanıtılacağı lezzet atölyeleri gibi çok sayıda etkinlik bulunacak. Ayrıca, karnavalın aktivite alanlarında çocuklar için özel sürprizlerin olacağı etkinlikler de yapılacak.

“Adana’ya faydalı”

Karnavalın fikir önderi ve Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, karnavalın Adana’ya olduğu kadar Türkiye’nin tanıtımı ve turizmine olumlu katkılar yaptığını belirterek “Sadece Adana’da değil Antep, Hatay, Tarsus, Mersin civarındaki otellerde de doluluk artıyor. Uçaklarda, otobüslerde o dönemde yer bile bulunmuyor… Hem eğlendirici yönüyle hem de sosyo-ekonomik anlamda ülkemize çok büyük faydaları olmaktadır” dedi.

Karnavalın temasını en başından bu yana  “dostluk ve sevgi” üzerine kurguladıklarını da sözlerine ekleyen Bozkurt şunları söyledi; “2013 yılından bu yana da bu söylem altında on binlerce konuğumuza ev sahipliği yaptık. Gerek farklı illerimizden gerekse de yurtdışından gelen misafirlerimize Adana’nın güzelliklerini aktardık. Bu nisan ayında da yine aynı coşkuya tanıklık edecek ve binlerce kişiyi bir kez daha ağırlayacağız.”

Adana dışından 200 bin kişi bekleniyor

Bu yıl “Sakin Karnaval” döneminin de eklenmesiyle, Adana dışından otellerde ve evlerde konaklamak üzere yatılı gelecek olanlarla çevre il ve ilçelerden günübirlik gelecek olanların toplam 200 bin kişi olacağı ön görülüyor. Bunun yanında geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Adana halkının katılımıyla kent sokaklarında yaklaşık 1,5 milyon kişi karnaval coşkusunu yaşayacak.

Kişi başı ortalama harcamasının 500 TL olacağı ve taşıma, konaklama ve diğer harcamalarla birlikte birlikte Adana ekonomisine 130 milyon liralık katkı yapması bekleniyor.  Adana’ya son 7 yılda gelen yerli ve yabancı turist sayısında yüzde 100’den fazla artış meydana geldi. Bu rakama günü birlik gelenler, havayolunu kullanmayanlar ve konaklama yapmayanlar dahil edilmedi. Bunların da dahil edilmesiyle kente gelen turist sayısının çok daha fazla arttığı kaydediliyor.

Adana’daki bakanlık ve belediye belgeli toplam 12.000 yatak kapasitesinin tamamı karnaval süresince doluyor. Karnavalın Tarsus, Mersin, Ceyhan, Karataş, Osmaniye, İskenderun, Antakya gibi çevre şehirlerdeki otellerin doluluk oranına etkisi de çok yüksek. Diğer yandan, Adanalılar karnaval zamanında evlerinde on binlerce misafir ağırlıyorlar. Havayolu şirketleri, otobüs şirketleri çok sayıda ek seferler koyuyorlar. Adana dışından gelen konuklar için ayrıca şehirde binlerce kişinin konaklayacağı kamp alanı da kuruluyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.