RCEP, ÇİN’İN DOĞUSUNDAKİ DIŞ TİCARET ŞİRKETLERİNE YENİ BİR İVME KAZANDIRDI

Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasının 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girmesinin ardından Çin’in doğusundaki Shandong eyaletinde giderek daha fazla işletme anlaşmadan yararlanırken bu durum, eyaletin ihracata yönelik ekonomisine yeni bir ivme kattı.

(Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Qingdao’dan bildiriyor-XHTV) — Dünyada bugüne kadar varılan en büyük serbest ticaret anlaşması olan RCEP, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) 10 üye ülkesini ve ASEAN’ın serbest ticaret anlaşması ortağı olan beş ülkeyi, yani Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda’yı kapsıyor. Qingdao Haiwan Grubu Ltd. Şti, Qingdao Gümrükleri’nden, şirketin sahip olduğu 120 ton sodyum bikarbonata Japonya’nın uyguladığı ithalat gümrük vergisini RCEP kapsamında sıfıra indiren menşe onay belgesini aldı.

Qingdao Haiwan Grubu Ltd. Şti. İşletme Müdürü Liu Kun şöyle konuşuyor: “Yıllık ihracat değerimiz yaklaşık 60 milyon ABD doları. Japonya, Güney Kore, Avustralya, ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere RCEP üyelerine ihracat, şirketimizin toplam ihracat değerimizin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor. RCEP müşterilerimizin gümrük vergisi indirimlerinden yararlanmasına yardım ediyor; bu da bizim ihracatımızı artırabilir. RCEP’in yürürlüğe girmesinden sonraki ilk yılda Japonya’ya ihraç edilen mallar için yaklaşık 1 milyon yuan (yaklaşık 156.900 ABD doları) gümrük vergisi indirimi bekliyoruz.”

Qingdao Gümrükleri Yetkilisi Bi Haijun: “Bir sonraki adım olarak, yönetimi optimize etmek, gümrük işlemlerini kolaylaştırmak ve RCEP kapsamında dış ticaret şirketlerine daha fazla fırsat sağlayacak politikaları teşvik etmek için ticaret departmanı ve Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi’ndeki (CCPIT) ortaklarımızla birlikte çalışacağız. Bu çalışma, sınır ötesi ticareti kolaylaştıracak ve yüksek kaliteli ekonomik kalkınmayı destekleyecektir” diyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.