“Size masajı Taili yapınca bu Tai Masajı mı oluyor?” Bu ve benzer soruları biz değil sağlık turizmi alanında birden fazla şapkası olan Halide Müge Yücel soruyor. Kendisiyle İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz söyleşide, son zamanlarda yoğun talep görmeye başlayan sağlık turizminde dikkatini çeken doğru ve yanlışları Turizm Haber ile paylaştı

Sağlık turizminde doğru ve yanlışlar söz konusu olunca bu noktada işin uzmanı Halide Müge Yücel’in söylediklerine kulak kabartmak istedik. Çünkü, kendisi Mediterranum Aktiengesellschaft Yönetim Kurulu Başkanı, Alman Medical Wellness Cemiyeti Turizm ve Marketing Bölüm Başkanı, American Medical Wellness Cemiyeti Öğretim Görevlisi ve Avrupa Sorumlusu. Eğitimi konusunda şu cümle yeterli olur diye düşünüyoruz: Bachelor of Arts in Marketing -Master of Sciences in International Management -Master of Sciences in International Finance…

Yücel, Türkiye’de sıkça kullanılan Sağlık Turizmi deyiminin oldukça büyük karışıklığa yol açtığını belirterek söze başlıyor. Sağlık Turizmi denince ne anlamalıyız diye sorduğumuzda şu tanımı yaptı: “Sağlık Turizmi deyimi ile hastalığının tedavisi amacıyla bulunduğu bölgeyi terkederek, başka bir şehir veya devlette geceleyerek derdine çare arayan insanların oluşturduğu hareketi kastediyoruz. Seyahati sırasında tıbbi tedavi  gereksinimi olan kişi bu gruba girmez!.”

Yücel, otellerde müşteri olarak kalan kişilere sunulan Spa ve Wellness paketlerinin de Sağlık Turizmine girmediğini anımsatarak, “Bunlar daha çok Medical Wellness kuralları içinde incelenmelidir. Yeni kurulan özel hastahanelerimizin yurt dışından gelecek , alım gücü yüksek hasta arayışları da Sağlık turizmi olarak adlandırıldığında hem turizm hem de sağlık sektörü zor durumda bırakılmaktadır” diyor.

Bunun üzerine Yücel’den Sağlık Turizminin olmazsa olmazlarını sıralamasını istiyoruz. Söze “Klasik deniz kum,güneş turizmini sunan bir otelde sağlık turizminden bahsetmek yersiz olur” diye giren Yücel açıklamalarına şöyle devam ediyor:

“Alman Medical Wellness Verband tarafından geçerli Otel kriterleri kataloğuna alınan altyapının bulundurulması gerekli. Bu kriterler; Otelde devamlı olarak bir Uzman Doktorun denetim ve sorumluluğu altında uygulanan tıbbi tedaviler olacak.

Otelde küçük çaplı tanı ve tedavi olanaklarının bulundurulması. (EKG,Laboratuvar muayene olanağı, solunum testi olacak. Otelde konu ile ilgili en az iki Fizyoterapi elemanının devamlı çalıştırılması ve otelde uygulanan tedavi veya iyileştirici yöntemlerin Hippokratın önce zarar vermeyeceksin kuralına uyması gerekiyor.”

Yücel, günümüzde insanların daha sağlıklı olmak, performanslarını arttırmak, daha uzun yaşamak ve yaşam kalitelerini yükseltmek yönünde ciddi girişimleri olduğunu söylüyor. Bu girişimlerin Wellness’e olan talebi de beraberinde getirdiğini, bu alana yönelik hizmet ve ürünlerin karşımıza Medical Wellness”i de çıkardığını belirtiyor.

Otelde Turiste sunulan Sağlık hizmetinin müşteriye sunulan bir seçenek olduğunu, mevcut müşteri kitlesininden daha fazla kazanç elde etmeyi amaçladığını anımsatan Yücel, “Ancak, bu hizmet müşteri sayısını arttırmaz! Bu noktada otel işleticisi hazır müşteriden nasıl ek kazanç elde edeceğine karar vermesi gerekiyor. Sağlık turizmine yönelen ve bu sektörde çalışmayı düşünen tesislerin otellerinde konaklayan değil, dışardan getirebilecekleri ilave müşteriye odaklanması gerekir” diyor.

Almanya’da 1873’de Kayser Wilhelm’in emriyle kurulan Sağlık Sigortaları sisteminin dünyadaki benzerleri arasında en iyisi olduğunu vurgulayan Yücel, sağlık sektöründen yılda 171 milyar avro ciro sağlandığını belirtiyor. Hastanelerin yıllık kazancının yüzde 5’ini sayıları 285’i bulan Sağlık Sigortalarına iade etme zorunluluğu olduğunu kaydeden Yücel şu bilgileri veriyor:

“Bu durum, neden birçok sigorta şirketinin yurtdışı tedavilere sıcak bakmadığını izah etmeye yetiyor. ABD’de Diz Endoprotezi için ödenmesi gereken 16 bin doların önemli bir kısmını yüklenmesi gereken hasta, başka ülkelerde daha ucuz çözüm yolları arıyor. Örneğin, Hindistan’a yönelebiliyor.

Yücel, otellerde Wellness amaçlı yapılmış masaj odaları, cilt bakım üniteleri çeşitli balneoterapi olanakları arzu edilen fızik tedavi alt yapısını sunduğunu belirterek, “Bir otelde masajın Taili biri tarafından yapılıyor olması, o masajın Tai masajı olduğunu kanıtlamaz. Bunu unutmamazı gerekiyor. Otellerin yüzme havuzu kapasitesi tıbbi amaçlı olarak kullanılabilir. Örneğin, Antalya’daki bir otel thalassoterapi ve diğer tıbbi konuları içeren bir paket hazırlayarak bir ‘Kür Merkezi’ kimliği kazanabilir” diye ekliyor.

Avrupalı birçok hastanı Diş implantasyonu için Doğu Avrupa ülkelerini tercih ettiğini kaydeden Yücel, Almanya’dan Türkiye’ye gelen göz hastalarının tercihleri incelendiğinde, Almanya’da muayene edildikleri ve hasta hekim ilişkisinin kurulmuş olduğu görüldüğünü belirtiyor. Yücel, bu noktadan hareketle Türkiye’deki özel hastenelere Almanya’da şube açmalarını öneriyor.

Bu konuda girişimde bulunacaklara yardım etmeye hazır olduklarını anımsatan Yücel sözlerini şöyle noktalıyor: “Güven ortamının sağlanması gerekiyor. Bu yüzden reklam, sergi veya diğer halkla ilişkiler çalışmaları etkili olacaktır. Uzun yıllara dayalı deneyimlerimiz sonucu; Almanya’da şube açılmasını öneriyoruz. Almanya’da açılan Şube önce Türk hasta grubunu etrafındaa toplayacaktır. Bu grubun yılın yarısını Türkiye’de geçirdiği düşünülürse, satın alma gücünün de Türkiye ortalamasının üç misli üzerinde olduğu göz önüne alınırsa, başlangıçta 2,6 milyon kişilik bir grup anlamına gelir.”

Medical Wellness nedir?

İnsanların daha sağlıklı olmak performanslarını arttırmak daha uzun yaşamak ve yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla yaptıkları çalışmaların ve ürünlerin toplamınıWellness kelimesi altında özetlerken karşımıza bir de Medical Wellness çıktı.

Medical Wellness, yukardaki wellness tarifinde ancak bir kısmını verebildiğimiz olanakların tıbbi kontrol altında ve daha bilinçli uygulanmasıdır diyebiliriz.Çok genişbir alanı kapsadığı için bütün sektörleri bir doktorun eksiksiz bilmesi ve uygulayabilmesi beklenemez. Bu yüzden multi disipliner çalışma gereklidir. Biz başkanı olduğumuz Alman Medical Wellness Cemiyetinin  Tıp Konseyinin bu konuyu Rektörler Konferansına götürerek Tıp Fakültelerinde ders olarak okutulmasınıöneriyoruz.

Yayın yeri ve tarihi: TurizmHaber.eu, 2007



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.

Bir yanıt yazın