SİMİAN DAĞLARI: BİN ŞELALENİN EVİ

Simian Dağları Manzara Alanı, Çin’in güneybatısındaki Chongqing’in güney Jiangjin Bölgesi’nde, Chongqing şehir merkezinden 128 kilometre uzakta yer alıyor. Buradaki Danxia yeryüzü şekli bir şelaleler krallığı olup, doğal güzellikleri farklı dönemlere ait tarihi izler taşıyor. Yürüyüş yolunu takip eden turistler ilk olarak “Büyük Göz” adı verilen, hava şartlarının etkisiyle oluşan bir kayanın ortasında bulunan doğal bir mağarayla karşılaşıyor.

MENG JIAXIN /CHINA TODAY –-Burası 213 kilometrekarelik bir alanı kaplayan ulusal bir orman parkıdır ve 5A dereceli ulusal turistik cazibe merkezidir. Park, Wangxiang Pavyonu, Shuikou Tapınağı ve altı alt doğal alana dağılmış 130 doğal noktadan oluşuyor. Yüzde 95,14’lük orman kapsama oranıyla bu bölge aynı zamanda enlemdeki en büyük ve en iyi korunmuş subtropikal yaprak dökmeyen geniş yapraklı ormana sahiptir. Parkın en yüksek noktası 1.709,4 metre yükseklikteki Wugongba’dır. Yıllık ortalama sıcaklık 13,7 santigrat derece civarında olup, temmuz-eylül ayları arasındaki sıcaklık yaz aylarında 22 ila 25 santigrat derece arasında değişebiliyor. Çevre, yaz tatillerinin ve boş zaman etkinliklerinin tadını çıkarmak için çok uygundur.

Park, dinozorlar kadar eski olan Dipteris chinensis Christ ve birinci sınıf devlet koruması altındaki diğer bitkilerin yanı sıra Cyathea da dahil olmak üzere 6.000’den fazla bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Ayrıca ginkgo, Emmenopterys henryi Oliv gibi devlet koruması altında onlarca nadir bitki de bulunuyor. Çin porsuk ağacı ile bulutlu leopar, makak ve irili ufaklı Hint misk kedisi gibi devlet koruması altındaki 23 nadir hayvan türü de burada bulunuyor.

Simian Dağları, Wangxiang Köşkü Şelalesi, Shuikou Tapınağı Şelalesi ve diğer 1000 şelale dahil olmak üzere “bin şelalenin evi” olarak biliniyor. En görkemli şelalelerden biri, yaklaşık 152 metre yükseklikten düşen 38 metre genişliğindeki Wangxiang Pavilion Şelalesi’dir. Guizhou’daki ünlü Huangguoshu Şelalesi’nin iki katından daha yüksek olması nedeniyle “Çin’deki ilk yüksek şelale” olarak adlandırılmıştır.

WANGXİANG KÖŞKÜ

Wangxiang Köşkü, Simian Dağları Manzara Alanı’nın en popüler doğal alanıdır ve en ünlü doğal noktası Wangxiang Köşkü Şelalesi’dir. Yürüyüş yolunu takip eden turistler ilk olarak “Büyük Göz” adı verilen, hava şartlarının etkisiyle oluşan bir kayanın ortasında bulunan doğal bir mağarayla karşılaşıyor. Danxia manzarasının tipik bir örneğidir ve adını göz şeklinde olduğundan almıştır. “Büyük Göz”ün içindeki sıcaklıklar kışın sıcak, yazın serin olduğundan yaz sıcağından kaçmak için ideal bir yerdir. Yağışların ardından mağaranın önünden birkaç küçük şelale akmaya başlıyor.

“Gözün” ortasında durarak şelaleyi uzaktan çok net görebiliyorsunuz. Ziyaretçiler “Büyük Göz”den Wangxiang Pavilion Şelalesi’ni çevreleyen Danxia kayalarının oluşturduğu kalp şekli olan “Büyük Kalp”i de görebilirler. “Kalbin” ortasından akan Wangxiang Köşkü Şelalesi, Aşk Tanrısının okuna benziyor.

“Büyük Göz”ü geçip şelaleye doğru ilerleyen ziyaretçiler, sabahları şelalenin önünde sıklıkla gökkuşağının asılı görüldüğü bir platforma ulaşıyor. Platformun sağında ahşap bir köprü var ve köprünün arkasında ziyaretçileri yakından görebilecekleri şelalenin eteğine yönlendiren dolambaçlı bir tahta kaldırım var. Burada şelaleler gözlerinizin önünden akıyor, sis oluşturuyor ve gürleyen sesler çıkarıyor.

Son zamanlarda Wangxiang Pavilion manzaralı alanı, lazer gösterisi, dijital ekran alanı ve ışıklı orman gibi 11 ışık gösterisinden oluşan yeni bir gece turu rotası açıldı. Geceleri Wangxiang Pavyonu, renkli ışıklarıyla daha da fantastik ve gizemli bir atmosfer sunuyor.

SHUİKOU TAPINAĞI

Wangxiang Köşkü Şelalesi’nden farklı olarak Shuikou Tapınağı Şelalesi, benzersiz şekli ve kültürel anlamlarıyla dikkat çekiyor. Şelale 94,18 metre yüksekliğinde olup, tepeden aşağıya doğru girdap şeklinde akıyor. Bu şelaleyi birçok farklı açıdan görmek mümkün.

Açılardan biri uçurum boyunca su perdesinin arkasına giden patikayı takip etmektir. Genişliği 9 ila 17 metre arasında değişen şelaleye bakıldığında ziyaretçiler, kayanın yarısına kadar düştükten sonra genişliği 30 metrenin üzerine çıkan suyu görebiliyor.

Bir diğer açı ise vadiden. Vadiye inen 818 taş basamaktan indikten sonra gökyüzüne bakıldığında gökyüzü bir yama gibi görünüyor. Yüksek kotundan düşen şelale, kayaya gömülmüş yüksek bir su sütunu gibi görünüyor. Havadaki kükreyen ses ve su sisi, ziyaretçileri başka bir gizemli dünyaya taşıyor.

Shuikou Tapınağı Şelalesi yuvarlak şekilli bir vadide yer alıyor ve en alçak noktası bir su çıkışıdır. Şiddetli yağış veya su baskını durumunda vadi içerisindeki su çıkıştan tahliye edilebiliyor. Sonuç olarak yerel halk burayı kelimenin tam anlamıyla “su çıkışı” anlamına gelen “Shuikou” olarak adlandırıyor.

KAYA GRAVÜRLERİ, TAŞ MERDİVENLER VE AHŞAP KÖPRÜLER

Simian Dağları, doğal güzelliğinin yanı sıra çok sayıda kültürel cazibeye de sahiptir. Burada 4.000 ila 5.000 yıl öncesine ait antik kaya oymaları bulunuyor. Gravürler, Hongdong Köyü’nün 2.000 metre doğusunda, yanından bir dere akan, güneydoğuda otoyol, batıda ekin tarlaları ve kuzeyde ormanların bulunduğu bir kayalığın üzerinde yapılmış.

Resimler 163 metre uzunluğunda ve 8 metre yüksekliğindeki taş duvarda sergileniyor. Yaklaşık 160 metrekarelik alanda inek, ayı, balık, keçi gibi hayvan resimleri net bir şekilde tasvir ediliyor. Hayvanlar çeşitli boyutlarda kazınmış. En büyüğü üç metre uzunluğunda ve iki metre yüksekliğindeki bir boğa başıdır. Hayvan figürlerinin bir kısmı tam, bir kısmı ise kısmen betimlenmiştir. Yaklaşık 40 tanınabilir hayvan resmi var. Farklı çizgilerle tasvir edilen kompozisyon ve canlı görüntüler, bir tür antik ve sade doğal güzellik sunuyor.

En eskisi 1638’de Ming Hanedanlığı İmparatoru Chongzhen’in hükümdarlığı sırasında yapılmış olan bu sanat eserine saygı duruşunda bulunmak amacıyla sonraki nesillerden kalan birçok yazıt da bulunuyor. Arkeolojik kanıtlar, geç Neolitik dönemdeki ilkel insanların, taş ve kemikten yapılmış cilalı aletlerle kayalıklara bu dev gravürleri yaratmak için hayatlarını riske attıklarını gösteriyor.

Doğal bölgede bulunan Zhongshan antik kentinde, iki yaşlı Liu Guojiang ve Xu Chaoqing’in aşk hikayesiyle ünlü, 6.000’den fazla basamaklı bir taş merdiven bulunuyor. 1950’lerde Liu, kendisinden 10 yaş büyük dul bir kadın olan Xu’ya aşık oldu. Dedikodulardan kaçınmak için kaçıp dağlara yerleştiler. Liu Guojiang, Xu’nun güvenli ve kolay bir şekilde hareket edebilmesini sağlamak için hayatını kayalıklardaki taş merdivenleri yontarak geçirdi. Öldüğünde merdiven 6.000’den fazla basamağa sahipti ve “Aşk Merdiveni” olarak tanındı. Bu acıklı hikaye dizi ve filme uyarlandı.

Dahonghai doğal bölgesindeki tarihi öneme sahip bir diğer nesne ise “Kızıl Ordu Köprüsü”dür. Ocak 1935’te Kızıl Ordu’nun Tucheng Muharebesi’nden çekilmesinin ardından yaralılar iyileşmek üzere Tucheng İlçesine 15 km uzaklıktaki Simian Dağları’na getirildi. O sırada Honghai Köyünden bir çiftçi ve Tang soyadlı oğlu, yedi yaralı askeri kurtarmak için hayatlarını riske attı. Askerler, iyileştikten sonra ayrılmadan önce köylülere şükranlarını ifade etmek için ahşap bir köprü inşa etti. Bundan sonra yerel halkın köyden çıkmak için artık sudan geçmesine gerek kalmadı. Kurtuluş Savaşı’nın ardından 1946-1950 yılları arasında köprüye Kızıl Ordu Köprüsü adı verildi. Simian Dağları, şelaleler, tepeler, ormanlar ve nehirlerden oluşan muhteşem manzaralar sunarken aynı zamanda yerel halkın yaşamına ve kültürüne de tanıklık ediyor.

Simian Dağları, huzurun pitoresk bir kartpostal görüntüsü gibi karşımıza çıkıyor
Maymunlar genellikle Simian Dağı Manzara Alanı’ndaki ağaçlarda oynarken görülebiliyor
Bir ziyaretçi Simian Dağı Manzara Alanı’ndaki muhteşem manzaraların fotoğrafını çekiyor


Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.