ŞİÖ BÖLGESEL EKONOMİK İŞBİRLİĞİ FIRSATLARI SUNUYOR

Shandong Eyaletine bağlı Qingdao’daki Şangay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) Uluslararası Yatırım ve Ticaret Fuarı, kapılarını bireysel ziyaretçilere açar açmak yoğun ilgi gördü.

(Tao Xing / Beijing Review)–Fuarda yer alan tüm ülkelerin stantları ziyaretçi akınına uğradı. Afganistan pavyonu, mücevher ve safran ürünleriyle ziyaretçilerin karşısına çıktı. Tianjin’den bir iş kadını olan Ren Jiayu, yeni iş fırsatlarını keşfetmek için tüm ulusal pavyonlarda dolaştı.

Ren Beijing Review’e verdiği demeçte, “Belarus huş suyu, Azerbaycan nar şarabı ve Hint basmati pirinci ile ilgileniyorum. Çin’in muazzam bir nüfusu var ve bu da yüksek kaliteli tarım ürünleri için büyük bir pazar yaratıyor,” dedi .

Üç günlük fuar, 30’dan fazla ülke ve bölgeden katılımcı, hem fiziki hem de çevrimiçi olarak bin 400’ü aşkın şirketin katılımıyla gerçekleşti. Yaklaşık 300 profesyonel alıcı, 300 milyon yuan (46.4 milyon dolar) tutarında anlaşma yapıldı. Yaklaşık 2 milyar yuan (310 milyon dolar) değerinde niyet mektubu imzalandı.

Ayrıca, 100 binden fazla ziyaretçinin yerinde tüketimi 10 milyon yuan’ı (1.54 milyon dolar) aştı. Açılış töreni sırasında, Qingdao’daki Çin-ŞİÖ Yerel Ekonomik ve Ticari İşbirliği Gösteri Alanı ve 17 ülkeden ortaklar katıldı, 20 büyük projeyle ilgili mutabakat zaptı imzalandı. Ticaret, lojistik, yeni enerji, yüksek kaliteli üretim, kültür, turizm ve biyotıp alanlarındaki yatırım projelerine kapsayan toplam 66,8 milyar yuan’lık (10,3 milyar dolar) anlaşmalar yapıldı.

Qingdao, fuarın aralarında birkaç başka ekonomik ve ticari toplantı ile diyaloglara da ev sahipliği yaptı.
27 Nisan’da düzenlenen bir yatırım tanıtım etkinliğinde, diplomatlar, iş birliklerinden liderler ve katılımcı ülkelerin katılımcıları, 20 ülkeden 300’den fazla şirketin temsilcileriyle bire bir görüşmeler yaptı.

Firmalar, tarım, yiyecek ve içecek, tekstil ve giyim, el sanatları, ev inşaat malzemeleri, akıllı ev aletleri ve turizm gibi çok çeşitli sektörlerden geldi. Katılımcıların ihtiyaçları doğrultusunda organizatörler tarafından önerildi.
Ren, dört katılımcı ile görüştüğünü söyledi. “Beyaz Rusya ve diğer ülkelerden taşıdığı ihraç edilen ürünlerin hacmi ve türleri gibi Çin-Avrupa yük treni hizmeti hakkında daha fazla bilgi edinen bir lojistik şirketinin yöneticisiyle konuştum” dedi.

Yabancı gıda ithalatçısı Beijing Mercury’nin temsilcisi Ma Lei’ye göre, diğer ŞİÖ ülkelerinden gelen ürünler Çin’de büyük bir pazar potansiyeline sahip. “Asırlık bira markası Tsingtao ile ünlü bir şehir olan Qingdao sakinleri bile denizaşırı biralarla ilgileniyor. Bu, Çinli tüketicilerin ithal mallara olan ilgisinin arttığını gösteriyor” diyor.

İŞBİRLİĞİ UMUTLARINI ARTTIRDI

2001 yılında kurulan ŞİÖ, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan ve Özbekistan’dan oluşuyordu. Hindistan ve Pakistan’ın Haziran 2017’de katılmasının ardından, coğrafi kapsama ve nüfus bakımından dünyanın en büyük bölgesel örgütü haline geldi. Günümüzde aynı zamanda dört gözlemci durumu ve altı diyalog ortağı var.

Çin ve Beyaz Rusya arasında hem Qingdao hem de Minsk ve Vitebsk eyaletleri, Belarus’ta çevrimiçi ve çevrimdışı ticari işbirliği diyaloğu gerçekleşti

ŞİÖ Genel Sekreteri Vladimir Norov, geçtiğimiz on yılda bölgesel istikrarın ve hatta Avrupa ülkelerinin istikrarının korunmasına ilişkin sorumluluklarını tamamen yerine getirdi . Norov, 26 Nisan’da Qingdao’da yerel iş insanlarıyla bir araya geldiğinde, 20 yıllık bir gelişmeden sonra ŞİÖ’nün sadece bölgesel güvenliği korumakla kalmayıp, aynı zamanda ekonomik işbirliği fırsatları da taşıdığını da söyledi. Bloğun kapsayıcılığı ve canlılığı fuarda sergilenen ürünlerde somutlaştırıldı. Hâlâ barışı yeniden inşa etme sürecinde olan ŞİÖ’nün çekiciliğine dikkat çeken Norov,  üye devletlerin diğer ülkelerle olan toplam ithalat ve ihracat hacminin 2020’de 6 trilyon dolara ulaştığı, aralarındaki ticaretin 300 milyar doları aştığını belirtterek” ŞİÖ içindeki ekonomik işbirliği potansiyeli henüz tam olarak kullanılmadı. ŞİÖ daha aktif ticaret ve ekonomik işbirliği üstleniyor” diye ekledi.  Dünya Bankası’na göre, üye devletlerin toplam GSYİH’si 2019’da 19,5 trilyon dolara ulaştı, bu da küresel toplamın yüzde 22,5’ine denk geliyor.

Fuar sırasında açıklanan ŞİÖ Üye Devletleri Çin Ticaret Endeksi, Çin ile diğer ŞİÖ üye devletleri arasındaki ticaretin 2001’de 17.14 milyar dolardan 2020’de 244.85 milyar dolara yükseldiğini ve yıllık ortalama yüzde 15 büyüdüğünü ortaya koydu. Gümrük istatistiklerine göre, yılın ilk çeyreğinde Çin’in diğer ŞİÖ ülkeleriyle ithalat ve ihracatı, yıllık yüzde 19,2 artışla 457,24 milyar yuan (70,6 milyar dolar) oldu.

İhracat yüzde 29,3 artarak 284,83 milyar yuan’a (44 milyar $) ulaştı. İthalat ise yüzde 5,6 artışla 172,41 milyar yuan (26,6 milyar dolar) seviyesinde gerçekleşti. Çin’in diğer ŞİÖ üyelerine ihracatı, ağırlıklı olarak mekanik ve elektrikli ürünler ile birlikte toplam ihracat değerinin yüzde 75,4’ünü oluşturan emek yoğun mallardı. Ham petrol, tarım ürünleri, demir cevheri, bakır ve doğal gaz ithalat değerinin yüzde 61,6’sını oluşturdu.

QINGDAO PLATFORMU

Fuar kapsamında gerçekleştirilen forumda bölgede şimdiye kadar, 144.5 milyar yuan (22.34 milyar $) toplam yatırımla, hem yurtiçinde hem de yurtdışında 35 büyük projenin yürütülmesine ilişkin işbirliği mutabakatlarının imzalandığı açıklandı. Bölge ve Qingdao Hükümeti, çabalarını ŞİÖ üye devletleri arasında yerel ekonomik işbirliğini teşvik etmeye adandı. Forumda, Qingdao Girişimi, bölgesel şehirler arasındaki işbirliğini ve iletişimi güçlendirmek, uluslararası lojistik için daha fazla ve daha iyi kanallar sağlamak ve yatırım ve ticareti kolaylaştırmak için çağrıda bulunuldu.

Bölgenin İdari Komite Direktörü Liu Jianjun’a göre, Özbekistan Yatırım ve Dış Ticaret Bakanlığı’nın yanı sıra Krasnodar bölgesi hükümeti ve Rusya’daki Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi ile ortaklıklar kurdu.
27 Nisan’da Qingdao ve Belarus’un Minsk ve Vitebsk eyaletlerinde aynı anda hem yerinde hem de çevrimiçi olarak Çin ve Beyaz Rusya arasında bir ticari işbirliği diyaloğu gerçekleşti.

Belarus’un Çin Büyükelçisi Yuri Senko, Belarus’un endüstriyel deneyimini Çin ile paylaşmaya ve Çinli tüketicilere yüksek kaliteli ürün ve hizmetler sunmaya istekli olduğunu söyledi. Belarus Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’ndan bir yetkili olan Bondar Olga, video bağlantısıyla Çin’in, Rusya’nın ardından Belarus’un ikinci en büyük ticaret ortağı haline geldiğini söyledi. Qingdao ile iki Belarus devleti arasındaki diyaloğun, iki ülke arasındaki yerel işbirliğinin yoğunlaştırılması için iyi bir başlangıç ​​yaptığını vurguladı. Çin Denizaşırı Kalkınma Derneği Genel Sekreteri He Zhenwei, katılımcıların etkinlikte bölgenin gelişimini tartıştığını belirterek şu bilgileri verdi: “Çin ve diğer ŞİÖ üye devletleri arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini daha iyi teşvik etmek için daha da gelişecektir. ŞİÖ, çerçevesinde hükümetlerin, kuruluşların ve işletmelerin iletişim ihtiyaçlarına daha iyi hizmet vermek için bölgede bir temsilcilik ofisi kurdu.

Qingdao bölgesinin yanı sıra, Shaanxi Eyaletinde tarım alanındaki ŞİÖ için değişimlere odaklanan başka bir gösteri alanı var. Her ikisi birlikte, Çin’in ŞİÖ ülkeleri arasındaki karşılıklı öğrenmeye ve işbirliğine yaptığı büyük katkıyı göstermektedir.”



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.