Türk ihracatçısı Çin’de atağa kalktı

Çin Halk Cumhuriyeti’nin ithalat açılımıyla düzenlenen ve dünya ticaretine yön veren global şirketleri Şanghay’da buluşturan “Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na (CIIE)”, Türkiye’den 54 firma katıldı.  

Çin Uluslararası İthalat Fuarı’ndaki Türkiye ülke standında Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang ile bir araya gelen İKMİB İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) Başkanı Adil Pelister,  Kuşak ve Yol Projesi’nin bir parçası olarak Türk ihracatçısı için 10 trilyon dolarlık ithalat hacminin büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Fuara Türkiye’den altı farklı sektörden 54 firma katılıp ürünlerini sergiledi.

Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Türkiye’ye geliyor

Dünyanın en büyük ithalat fuarına bu yıl ikinci kez Türk firmalarının Milli Katılım Organizasyonu’nu organize ettiklerini ifade eden İKMİB (Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Çin Uluslararası İthalat Fuarı, Türk firmalarımızın ihracat atağı ve küresel hedefler açısından çok önemli bir organizasyon. Biz de, Çin’in önümüzdeki 5 yıl için belirlediği 10 trilyon dolarlık ithalat hedefi için 54 ihracatçı firmamız ve sektör birliklerimiz ile Şanghay’a adeta çıkarma yaptık. Gıdadan kozmetiğe, medikalden elektroniğe kadar çok geniş bir sektör zenginliğiyle Çin’in ithalat açılımından maksimum pay alabilmek için Türk ürünlerini özel etkinliklerle tanıttık. En önemlisi de, bu yıl Türkiye ülke standımızda Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang’ı pavilyonlarımızda ağırladık. Kendisiyle firmalarımız, hedef sektörler, turizm ve Çin pazarında öne çıkacak Türk ürünleri hakkında özel bir görüşme gerçekleştirdik. Türk kültürünü de daha yakından tanıtma fırsatı bulduğumuz buluşmada, kendisini medeniyetin doğduğu Göbekli Tepe’ye davet ettik. 12 bin yıllık tarihi geçmişi ve insanlığın ilk tarımı burada yapmasından çok etkilenen Bakan Yardımcısı Li Chenggang, en kısa zamanda Türkiye’ye gelerek Göbekli Tepe’yi ziyaret edeceğini söyledi.”

10 trilyon dolarlık pasta

2020 yılında üçüncüsü düzenlenecek Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nda Türkiye’nin stand alanını en az iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirten Pelister, “Geçtiğimiz yıl önemli iş birliklerine imza attığımız Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nda, bu yıl da ihracat açısından çok önemli mesafe kat ettik. Çin’deki kamu ve özel sektör temsilcileriyle bir araya gelmemiz, ihracatçılarımız açısından son derece önemli bir kazanım. 2020 yılında üçüncüsü düzenlenecek fuar için de şimdiden çalışmalarımıza başladık. Önümüzdeki yıl, stand alanımızı en az 2 katına yükselterek en az 3 bin metrekarelik bir alanla Türkiye’yi temsil etmeyi hedefliyoruz.

Hatta 4 bin metrekarelik bir alanla yer almak için çabalayacağız. Dolayısıyla 5 yılda 10 trilyon dolara ulaşması beklenen bu ithalat pastasından önemli bir pay alarak, ihracatımıza itici bir güç katmak istiyoruz. 2019 itibarıyla Çin’den 21 milyar dolarlık ithalat yaparken, 3 milyar dolar civarı ihracat yapıyoruz. Çin Uluslararası İthalat Fuarı kapsamında yapacağımız yeni anlaşmalarla birlikte bu farkı hızla kapatacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.