Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin ile yeni döviz takası anlaşması imzaladıklarını, böylece halihazırda Çin-Türkiye merkez bankaları arasındaki takas limitleri oranının 6 milyar ABD Doları bulduğunu açıkladı.

Reuters’in bildirdiğine göre, Erdoğan bu haberi NATO toplantısı için Belçika’nın başkenti Brüksel’e gitmeye hazırlanırken duyurdu, ancak anlaşmanın kesin tarihiyle ilgili bilgi vermedi.

Erdoğan, Çin’in Türkiye’nin en büyük ticaret ortaklarından biri olduğuna işaret ederek, “İki ülke arasında daha önce 2,4 milyar ABD Doları tutarında takas anlaşması imzalandığını ve bu temelde 3,6 milyar ABD Doları tutarında arttırma yapıldığını, böylece toplam oranının 6 milyar ABD Doları’na yükseltildiğini” belirtti.

Erdoğan aynı zamanda, Türkiye’nin döviz rezervlerinin daraldığını iddia edenleri eleştirerek, söz konusu yeni anlaşmanın “iddiacıların oyunlarını bozduğunu” söyledi.

Türkiye’nin merkez bankası daha önce para birimi Lira’nın değer kaybetmesini önlemek amacıyla 2019-2020 yılları arasında yaklaşık 128 milyar dolarlık döviz rezervi satışa çıkardı, bu döviz rezervi tasarruflarının yüzde 75 düşmesine neden oldu ve yabancı çevrelerin Türkiye’nin uluslararası dış ödemeler dengesi kriziyle karşı karşıya kalmasından endişelenmesine yol açtı.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.