TÜRLERİ KARIŞTIRMA, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI SAVUNMASIZLIĞI AZALTIYOR

 Avustralya’da yapılan bir araştırma, melez tür yetiştirmenin iklim değişikliğine karşı savunmasızlığı azaltabileceğini ortaya koydu. Salı günü yayımlanan bir araştırmaya göre, Flinders Üniversitesi ve Kanberra Üniversitesi’nden araştırmacılar, farklı türleri karıştırma işlemi olan melezleştirmenin küresel ısınmanın tehdit ettiği popülasyonların yok olma riskini azaltabileceğine dair kanıtlar buldu.

KANBERRA, 31 Ocak (Xinhua) –-Ekip, bir rakımsal eğim boyunca beş tür tropikal gökkuşağı balığı örneğini toplamak için Avustralya’nın kuzeydoğusundaki ıslak tropikal bölgelere gitti. Daha soğuk yüksek rakımlı habitatlardan gelen türler, çevresel varyasyona uyum sağlamakta daha fazla zorluk çekme eğilimi içinde oluyor. Örneklerden elde edilen genomik verileri analiz eden araştırmacılar, gökkuşağı balığının birçok saf ve melez popülasyonunu keşfetti ve habitatları boyunca iklim değişikliğine uyum sağlamalarını mümkün kılan genleri belirledi.

Flinders Üniversitesi’nden araştırmanın baş yazarı Chris Brauer, çevresel modellerin, sıcağa uyum sağlamış alçak bölge türleriyle çiftleşen soğuğa uyum sağlamış yüksek bölge gökkuşağı balık türlerinin popülasyonlarının, gelecekteki iklimlere karşı savunmasızlıklarının azaldığını kanıtladığını söyledi. Brauer basın açıklamasında, “Bu karışık popülasyonlar, iklim uyumu için önemli olduğunu düşündüğümüz genlerde daha fazla çeşitlilik içeriyor ve bu nedenle daha sıcak ortamlarda kalma olasılıkları daha yüksek” dedi.

Araştırmacılar, bu kavram en eski modern insanlar ile Neandertal insanlar arasındaki tarihi karışımla karşılaştırıldığında, bulgularının birçok tür için önemli etkilerinin olacağını belirtti. Flinders Moleküler Ekoloji Laboratuvarı’nın yöneticisi Luciano Beheregaray da, araştırmanın melez popülasyonların yeterince takdir edilmeyen değerini vurguladığını söyledi.

Beheregaray, “Bulgularımız biyolojik çeşitlilik için iyi haber. Bunlar, genetik karışımın, iklim değişikliği tarafından tehdit edilen türlerin doğal evrimsel kurtarılmasına katkıda bulunabilecek koruma için önemli bir araç olduğunu gösteriyor” dedi.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.