UNWTO-DSÖ’den Covid-19 için turizmcilere sorumluluk çağrısı

Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO) koronavirus (COVID-19) salgın devam ederken, turizm sektörü temsilcilerine yönelik sorumluluk çağrısı yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörünün 30 Ocak 2020’de, COVID-19’un patlak vermesinin ardından Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu ilan edip, geçici öneriler yaptı. DSÖ, mevcut bilgilere dayanarak herhangi bir seyahat veya ticaret kısıtlaması önermedi. 31 Aralık 2019’dan 27 Şubat 2020’ye kadar, 35 ülkede toplam 62 bin 132 vaka gözlendi ve ölen kişi sayısı da 2 bin 801’e ulaştı.

UNWTO-DSÖ tarafından yapılan ortak açıklamada, turizm sektörünün, insanları ve refahlarını ilk sıraya koymaya kendini adadığına dikkat çekildikten sonra “Sektörün COVID-19’un kontrol altına alınmasına etkin bir şekilde katkıda bulunabilmesi için uluslararası iş birliği hayati önem taşıyor.  UNWTO-DSÖ olarak, sağlık önlemlerinin uluslararası trafik ve ticarete gereksiz müdahaleyi en aza indirecek şekilde uygulanmasını sağlamada devletlere yardımcı olmak için yakın istişare ile ortaklarla çalışıyor” denildi.

Turizm sektörünü oluşturan kamu ve özel sektörün tüm paydaşlara seslenilen ortak çağrıda şu bilgilere yer verildi: “DSÖ’nün genel rehberliği ve önerileri doğrultusunda herkesin, halk sağlığı tehdidiyle orantılı, yerel risk değerlendirmesine dayalı olarak ölçülmesi ve tutarlı olunması gerekiyor.

UNWTO-DSÖ olarak, mevcut sağlık acil durumundan etkilenen tüm topluluklar ve ülkelerle yakın çalışıp, daha iyi ve daha sağlıklı bir gelecek inşa etmeye hazırız. Seyahat kısıtlamalarının ise, turizm sektörüne olumsuz yansımaların yanı sıra, uluslararası trafiğe gereksiz müdahalelere de neden olabilir.”

Bu arada kar amacı gütmeyen Global Wellness Enstitüsü (GWI), ortaya çıkan salgından dolayı, Çin, Hindistan ve İsrail ile stratejik ortaklık yapacağını açıkladı. Her yıl dünyada salgınlardan dolayı yaşanan ölümlerin yüzde 70’nin önlenebilir olduğuna dikkat çeken GWI yönetimi, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Kronik hastalıkların küresel maliyetinin 2030 yılına kadar 47 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Dünyanın önlenebilir hastalıklardan arındırılması amacıyla, uluslararası işbirliklerimizi güçlendirip, dayanışma anlayışını dünyaya yaymak istiyoruz.”



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.