Virüs, şimdiye kadar Çin ekonomisine 505 milyar dolara mal oldu

Harbin Teknoloji Enstitüsü’nün hazırladığı son araştırmaya göre, yeni koronavirüs salgını, salgın başladığından bu yana Çin ekonomisine yaklaşık 3,5 trilyon yuan’a (505 milyar dolar) mal oldu.

Virüs salgını, Çin’in önde gelen ilk dört şehri Pekin, Şanghay, Guangzhou ve Shenzhen’in gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) üzerinde olumsuz etki yaptı. Söz konusu şehirler arasında bu olumsuz etkinin en azının da Shenzhen’de görüldüğü kaydediliyor.

Çin’deki salgını nüfus yoğunluğu olan şehirler bazında inceleyen araştırmacılar, nüfus hareketliliği yüksek olan şehirlerde kişi başına gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) o kadar yüksek olduğunu gördü. Bu noktadan hareketle, Güney Çin’deki nüfus hareketliliğinin, ülkenin geri kalanından daha güçlü olduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar, salgının bulaşma verilerinin 200 şehirdeki sakinlerin şehir içi yolculuklarını analiz etti. Geçen yıl kişi başına ortalama GSYİH’si daha yüksek olan şehirlerin genelinde virüs bulaşmış vakalar olduğu saptandı. Oysa, virüsten etkilenen kişi sayısının bir şehirdeki kişi başına GSYİH ile pozitif bir korelasyonu olduğu düşünülüyordu.

Araştırmacılar hazırladıkları raporda, gelişmiş şehirlerin salgının yayılımını kontrol altına almak için katı önlemler almaları gerektiğine de dikkat çekti.

‘Çin Virisü’ sorumsuz açıklama

Bu arada Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, bazı medya kuruluşlarının yeni korona virüsünü “Çin virüsü” olarak adlandırmasının son derece sorumsuz olduğunu ve Çin’in buna kesinlikle karşı çıktığını belirtti.

Sözcü günlük basın toplantısında, virüsün kaynağını araştırma çalışmalarının sürmekte olduğunu ve henüz kesin bir sonuç elde edilmediğini kaydetti.

Sözcü Zhao Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni korona virüsünün küresel bir fenomen olduğunu, kaynağının henüz teyit edilmediğini ve bölgelerin damgalanmasından kaçınılması gerektiğini defalarca belirttiğini hatırlattı.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.