Yabancı Şirketler Çin’deki Fırsatları İthalat Fuarıyla İzliyor

İstatistikler, Shanghai’nin 13. Beş Yıllık Plan döneminde (2016-2020) 92 milyar ABD dolarını aşan fiili yabancı yatırım çektiğini gösteriyor ve fiili yabancı yatırımın 2020 yılında ilk kez 20 milyar doları aşması bekleniyor.

(Xinhua) — 3. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın (ÇUİF) sona ermesinin üzerinden bir aydan fazla süre geçmesinin ardından, Volvo İş Makineleri (Volvo CE) şirketinin Shanghai’deki fabrikası, 40.000’inci ekipman parçasının Aralık ayının sonunda üretim hattından çıktığını duyurdu.

Bu gelişme, şirketin Çin’deki 18. yılında bir diğer dönüm noktasını temsil ediyor. İsveçli imalat şirketi Volvo Grup, Kasım ayında ilk kez ÇUİF’e bağımsız katılımcı olarak dahil oldu ve Shanghai’de üretilen bir dizi elektrikli ekskavatörün lansmanını gerçekleştirdi. Yeni ürünlerin bazıları, Çin pazarına özel tasarlanmıştı.

Her yılın Kasım ayında yaklaşık bir hafta boyunca Shanghai’da gerçekleştirilen fuar, Volvo gibi çok uluslu şirketlerin Çin’deki işlerini daha da geliştirmesi için kullanışlı bir başlangıç noktası olarak görülüyor. Çok uluslu şirketler fuarda sadece en yeni ürünlerini piyasaya sunmakla kalmıyor, aynı zamanda gelecek yılların kârlı piyasasını da gözlemlemiş oluyor.

Volvo (Çin) Yatırım Limited Şirketi’nin Başkanı Ma Jun, “Shanghai’daki 3. ÇUİF, Çin’in ekonomik toparlanmasına dair güçlü bir sinyal gönderdi ve Çin hükümetinin uluslararası etkileşim ve ticareti teşvik etme kararlılığı ile eylemlerini ortaya koydu” diye konuştu.

Aralık ayının son günlerinde Xinhua’ya verdiği demeçte Ma, “Bu yılın başlarında ortaya çıkıp her yeri kasıp kavuran Kovid-19 pandemisine rağmen, Volvo CE ve Volvo Finansal Hizmetler’in Asya’daki genel merkezlerini Çin’e taşıdık. Çin’deki salgın, hükümetin önderliğinde uygulanan etkili önlemler sayesinde kısa sürede kontrol altına alındı ve piyasa kendini hızlı şekilde toparladı, bu durumun da bizim buradaki işlerimize faydası oldu” dedi.

Üç yıldır art arda ÇUİF’e katılan küresel gıda şirketi Cargill, fuara katıldıktan sonra Çin’deki yatırımlarını artırmaya başladı. Şirketin son fuarda 2,7 milyar yuanı (416,9 milyon ABD doları) aşan anlaşmalar imzaladığını belirten Cargill China Başkanı Liu Jun, hem alıcıların hem de tüketicilerin ürünlerine olan ilgisinin artmasının, gelecekte işlerini daha da genişletme konusunda şirketi teşvik ettiğini de sözlerine ekledi.

Şirket, Kasım ayının ortalarında, Çin’in güneydoğusunda bulunan Jiangxi eyaletinin Yichun kentindeki hayvan yemi fabrikasını faaliyete aldığını duyurmuştu. Toplam 350 milyon yuanlık yatırımla yaklaşık 48 bin metrekarelik alana kurulan fabrika, Çin’deki bir düzine benzerinin arasında Cargill’in başlıca fabrikalarından biri haline gelecek.
Çin’deki iş ortamının gelişmesi, kapılarını iyice açan pazardan daha fazla istifade etmek isteyen yabancı şirketlerin güvenini de artırıyor.

1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe giren Yabancı Yatırımlar Yasası, hizmet ticaretini teşvik edecek daha fazla pilot programla yabancıların finansal piyasaya erişimini kolaylaştırıyor. Bu yasanın ardından Shanghai de yabancı yatırıma ilişkin, yurt dışından yüksek düzeyli açılımı ve yüksek kaliteli yatırımı ön plana çıkaran düzenlemeler yaptı.

İstatistikler, Shanghai’nın 13. Beş Yıllık Plan döneminde (2016-2020) 92 milyar ABD dolarını aşan fiili yabancı yatırım çektiğini gösteriyor ve fiili yabancı yatırımın 2020 yılında ilk kez 20 milyar doları aşması bekleniyor.
Shanghai’daki Fudan Üniversitesi’nden Ekonomi Fakültesi Başkanı Zhang Jun’a göre Çin, 40 yılı aşkın süredir reform ve açılım politikaları uyguluyor ve yabancı şirketler de hem bu politikaları öğreniyor hem de deneyim kazanıyor.

Zhang’a göre yabancı şirketler, iç pazarın ana dayanak noktası olduğu ve iç ile dış pazarların birbirini desteklediği “çifte dolaşım” denen yeni kalkınma paradigmasında iyi oyuncu olmayı da umuyor.

Volvo (Çin) Yatırım Limited Şirketi’nden Ma, “Çin hiç kuşkusuz uzun vadede bizim için önemli bir pazar ve böyle olmaya devam edecek ve bizler de sürdürülebilir, müreffeh kalkınma arayışında buradaki işlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Xinhua’dan Fang Zhe, Çin’in doğusunda yer alan Shanghai’deki Volvo İş Makineleri (Çin) Limited Şirketi’nin ekskavatör üretim hattında kalite kontrolü yapan işçileri görüntüledi.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.