
- 5 Aralık 2021
- Yayınlayan: Kerem Kofteoglu
- Kategori: Son Yazılar

Çin’in Guangzhou kentindeki Türkiye Hatıra Ormanı Haizhu Park’ta Türk ve Çinlilerden oluşan bir katılımcı grubuyla açıldı.
Türkiye-Çin diplomatik ilişkilerinin 50’nci yılı münasebetiyle Türkiye Cumhuriyeti Guangzhou Başkonsolosluğunca düzenlenen ve Yunus Emre Enstitüsü’nün üstleniciliğiyle hazırlanan programla Çin’deki ilk Türkiye hatıra ormanı açıldı. Açılışta Başkonsolos Mehmet Kurtuluş Aykan, Guangdong Eyaleti Dışişleri Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Qian Hongjie, Guangzhou Belediye Hükümeti Genel Sekreter Yardımcısı Zhang Wentao, Guangzhou Dışişleri Ofisi Müfettiş Yardımcısı Ma Manhe, Haizhu Bölgesi Belediye Başkan Yardımcısı Zhang Yongliang ile Türk ve Çinli çok sayıda konuk hazır bulundu.
Programda Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen’in de kutlama mesajı okundu. Önen mesajında, hatıra ormanı açılışının Türkiye-Çin ilişkilerinin her alanda hızla geliştiği bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekerek “Bu hatıra ormanı, köklü ilişkilerimizin ve gelişmiş işbirliğimizin pek çok somut sonuçlarından biridir” ifadesini kullandı.
Aykan: “Ağaçlarımız kök salıp büyüdükçe ilişkilerimiz de gelişecek ve güçlenecektir”
Başkonsolos Mehmet Kurtuluş Aykan ise yaptığı konuşmada Türk milletinin ağaca ve ormana verdiği öneme dikkat çekti. Anadolu’daki tarihi tüm yapılarda daha inşaat başlamadan önce oraya bir ağaç dikildiğini ifade eden Aykan şöyle devam etti: “Biz ağacı doğayla ilişkisinin merkezine alan ve ağacın varlığına büyük önem atfeden bir kültürün temsilcileri olarak buradayız. Ağacın her şeyden önce varoluşu, hayatı, canlılığı, bereketi temsil ettiğini biliyoruz. Dünyanın neresinde olursak olalım, yaşadığımız çevre bize geçmişten miras, gelecekten emanettir. Tabiatı sadece korumak yetmez, güzelleştirerek geleceğe bırakmak azmini ortaya koymalıyız. Bugünden yarına bırakabileceğimiz en güzel miras temiz ve yeşilliklerle dolu bir doğadır.
Diplomatik ilişkilerimizin 50’nci yılı vesilesiyle düzenlediğimiz bu törenler ülkelerimiz arasında sağlam birer köprü olacaktır. Toplumsal olarak iletişimimiz arttıkça, birbirimizi daha çok tanıyacağız.”
Açılışta Çinli yöneticiler de birer konuşma yaptı. Qian Hongjie konuşmasında ağaç dikme etkinliğinin, Türkiye-Çin dostane işbirliğinin çeşitliliğini ve geniş geleceğini de simgelediğine işaret ederek “Bugünkü anma amaçlı ağaç dikme etkinliği aracılığıyla, Çin-Türkiye dostluğunun tohumlarının kök salmaya devam etmesi, yeni canlılık getirmesi ve iki yer arasında dostane alışverişler ve pragmatik işbirliği için yeni fırsatlar getirmesi umulmaktadır” dedi.
Zhang Wentao ise konuşmasında “İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıl dönümü vesilesiyle birlikte diktiğimiz dostluk ağacının, iki taraf arasındaki eğitim, kültür ve turizm gibi sahalarda işbirliğinin daha verimli sonuçlarına daha da şahit olmasını temenni ederim” dedi. Konuşmaların ardından protokol ile Türk ve Çinli konuklar birlikte ağaç dikme töreni gerçekleştirdi.