Çin’in en büyük çöllerinden biri olan Maowusu, Çin’in kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde bulunan Ordos şehrinden ülkenin kuzeybatısındaki Shaanxi eyaletinin Yulin şehrine kadar uzanıyor.

(Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Çin’in Yulin şehrinden bildiriyor-XHTV) — Geniş çorak araziler ile bol miktarda tuzlu alkalik su bulunan çölün adı, Moğolca “kötü su” anlamına geliyor. 1980’lerden beri, yöre halkı bölgede çölleşmeyi önlemeye çabalıyor, Zhang Yinglong da onlardan biri.

Shenmu Şehri Ekolojik Koruma ve Yapılaşma Derneği Başkanı Zhang Yinglong: “O zamanlar, böylesine büyük bir çorak arazi parçasını görünce çok şaşırmıştım. Memleketim o kadar fakirleşmişti ki, bu durumu değiştirmek zorunda olduğumu hissettim.”

Shaanxi’nin kuzeyindeki yağışların çoğunlukla yaz aylarında yoğunlaşması ve kumulların yayılması toprağın nemini kaybetmesine yol açıyor. Bu nedenle ağaçlandırma için uygun koşullar oluşmuyor. Zhang’ın ekibi, kum yönetimi için sürekli olarak yeni bilimsel yöntemler geliştirmeye uğraşıyor.

Zhang Yinglong açıklamalarını şöyle bitiriyor: “Bu test alanında mikroorganizmaların değişimini görmek için kumun içinde kullanılan nitrojen sabitleyici bakterileri izliyoruz. Bu, 30 metrelik, altında sensör bulunan bir sondaj cihazı ve bu kutu güneş panelinden aldığı enerjiyle çalışıyor. Bu kutunun asıl amacı karbondioksit (CO2) akışını izlemek, verilerse bir bilgisayar tarafından düzenli olarak toplanıyor.”

Aralıksız sürdürülen iyileştirme çabalarının ardından, Zhang’da çölleşme kontrol bölgesinde 26.600 hektardan fazla bir alana ağaç dikilmiş ve böylece buradaki bitki örtüsünün oranı yüzde 3’ün altındayken yaklaşık yüzde 65’e çıkmış.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.