Makao, lüks alışverişte Hong Kong’un yerini alıyor

Portekiz sömürgesiyken 20 yıl önce anavatanına dönen ve günümüzde “Bir Ülke, İki Sistem” ilkesi ile “Çin Halk Cumhuriyeti Makao Özel İdari Bölgesi Temel Yasası”nın uygulanmasıyla yönetilen Makao’da ekonomi hızla güçleniyor.

Çin anakarasına bağlı Özel İdari Bölge haline gelmeden önce Makao’da kişi başı GSYİH 15 bin dolar iken, bu rakam geçen yıl itibariyle 83 bin dolara yükseldi. Anavatana döndükten sonra bölgede turizm, yeme-içme, otelcilik ve fuarcılık sektörleri de hızla gelişmeye başladı. Çin hükümetinin iddialı ekonomik önerilerinden dolayı Makao yıldızı daha da parlayacak bölgelerin başında geliyor.

Bu gelişmelerin yanı sıra, geçen yıl yanı başındaki Hong Kong’da başlayan protestoların da Makao’ya olumlu etki yaptığı belirtiliyor. Jing Daily’de konuyla ilgili yapılan analiz haberde, Makao’nun gösterişli casinoları ve lüks mağazalarıyla zaten cazip bir konumda olduğu, özellikle lüks alışverişte Hong Kong’tan boşalan alanı hızla dolduracağı bilgisine yer veriliyor.

Haberde, Hong Kong’ta başlayan protestolara kızan milliyetçi Çinlileri de lüks alışveriş için Makao’ya yöneldiğine dikkat çekiliyor. Weibo ve Çin sosyal medyasında Hong Kong’luları ve protestoları destekleyen yabancı şirketleri de eleştiren çeşitli yayınlar çıktı. Sosyal medya üzerinden “Alışveriş yaparak Hong Kong ekonomisine katkıda bulunmak istemiyorum” yorumları yapıldı.

Piyasa uzmanlarına göre eskiden Macau oyun için, Hong Kong ise alışveriş için elverişli bölgelerdi. Bir yandan Çin hükümetinin ekonomik destekleri öbür yandan Makao’nun kendi dinamiklerine Hong Kong’ta yaşanan kaos perakende sektöründe ibrenin Makao’ya kaymasına yol açtı.

Hong Kong’tan kaçıyorlar

Komşu Hong Kong’daki kargaşa göz önüne alındığında, Makao’nun yıldızının yükselmeye devam edeceğini ve şehrin lüks butiklerinin, komşu Hong Kong’dan uzaklaşıp Makao’ya taşınacağını söylemek artık kehanet olmaktan çıktı. Deutsche Welle’ye göre Hong Kong’taki protestolar 2 milyar euroyu aşan bir satış kaybına yol açtı. 2013 yılında Hong Kong’ta toplam 10 milyar Euro olarak gerçekleşen lüks alışveriş, geçen yıl 6 milyar euro’ya geriledi.

Protestolar en çok beğenilen lüks marka ve şirketlerde tahribata yol açtı. Prada, aylık kirası 1 milyon Euro olan mağazasının kira sözleşmesini yenilemeyip boşalttı. Burberry, Hong Kong’daki satışlarda endişe verici bir “çift haneli” düşüş kaydetti, Chanel ve Rimowa açmayı planladığı mağaza projelerini askıya aldı.

Haber analizde Makao’nun Hong Kong’un yerini alma potansiyelinin yüksek olduğu belirtiliyor. Bu potansiyel de Makao’nun Hong Kong’a göre daha makul fiyat politikasına sahip olduğu, Makao’nun daha Çin dostu ve açık bir tutum izlemesi, Çin hükümetinin Makao’yu stratejik bir konumlandırmanın içine alması şeklinde özetleniyor. Kaynak: Jing Daily



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.