Niu Xinchun : Teknolojideki işbirliğimizi geliştirmeliyiz

CIPG ve Turkuvaz Medya’nın ortaklaşa düzenlediği “Covid Sonrası Çin ve Türkiye’nin Ortak Geleceği” başlıklı online konferansta konuşan Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüleri (CICIR) Ortadoğu Enstitüsü Başkanı Niu Xinchun, “İki ülkenin kapsamlı iş birliğini geliştirmesi zorunlu hale geldi” dedi.

Salgın sonrası neler yapılabileceğini incelediklerinde özellikle teknoloji ve bilişim alanındaki iş birliklerinin geliştirilebileceğini gördüklerini belirten Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüleri (CICIR) Ortadoğu Enstitüsü Başkanı Niu Xinchun “İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerini 50’nci yılının kutlanacağı bir dönemde, havacılık, finans, turizm hizmetleri ve yeni enerji alanlarında ortaya çıkan fırsatları iyi kullanmalıyız” dedi.

İlk diplomatik ilişkinin kurulduğu 1971’den bu ya geçen süreyi üç aşamada özetleyen Niu bu konuda şunları söyledi: “İlk temas Soğuk Savaş’ın sonuna kadar sürdü. 1990-2010 yıllarını kapsayan ikinci evrede ticaret büyüdü. 2012’de başlayıp devam eden üçüncü evrede ise iki ülkenin ortak hedef ve vizyonları çerçevesinde ilişkilerimizi daha da geliştirmemiz gerekiyor.”

Ekonomik kalkınma konusunda benzer tutumlar sergileniğini belirten Niu açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Asya’dan Afrika’ya çok taraflı mekanizmalar gelişiyor. ASEAN ve G20 kapsamında iş birliklerini genişletelim. Meydan okumalarla, küreselleşme kesintiye uğratılmak isteniyor. Bu eğilim dünya ticaretini olumsuz etkiliyor. Güvenlik ve dünya halklarının istikrarı için ortak çalışmaları hızlandırmalıyız. Türk hükümetinin Vizyon 2023 projesi var. Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) kuruluşunun 100. yıldönümü olan 2021’de orta halli refah toplumu inşa sürecinin tamamlanması hedefleniyor. Hedefleri büyük olan iki ülkenin, meydan okumaları aşıp, kapsamlı iş birliğini geliştirmesi zorunlu hale geldi.”



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.