Zhou Yanquan : İki ülke arasında yeni forumlar yapılsın

CIPG ve Turkuvaz Medya’nın ortaklaşa düzenlediği “Covid Sonrası Çin ve Türkiye’nin Ortak Geleceği” başlıklı online konferansta konuşan Çin Sanayi ve İş Adamları Derneği (ÇİNSİAD) Başkanı Zhou Yanquan, derneklerini 2010 yılında Ankara’da kurduklarını belirtti.

“Günümüzde İstanbul ve İzmir’de birer şubemiz var. Üye sayımız 100’e ulaştı” diyen Zhou açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Üyelerimiz arasında Bank of China, ICBC, Cosco Shipping, Huawei, ZTE, CRRC, CMEC gibi dünya devi şirketler var. Çin Devlet Demiryolu Şirketi CRRC raylı sistem araçları üreten CRRC-MNG fabrikasını açtı. Ürettiği trenler Ankara metrosu ile İstanbul Havalimanı’nın hafif raylı sistemlerinde kullanıldı. Shanghai Elektrik Üretim Şirketi’nin yatırımıyla EMBA adlı şirket ve Çin’in kamu enerji şirketi CETC’nin KALYON Enerji ile ortaklığı neticesinde 500 MW’lık güneş paneli fabrikası kurdu. ZTT Grup, Demirer Kablo’yu satın almış, Çinli Sinoma ise Türkiye’de büyük ölçekli bir çimento fabrikası açma projesine yatırım yaptı. Üyemiz olan firmalar, uzun yıllardır Türkiye’nin ekonomik gelişmesine büyük katkılar yapıyor.”

“Covid 19’da Türkiye’den sağlık malzemelerini satın alıp Çin’e yolladık” diyen Zhou ilişkilerin daha da ilerletilmesi için yapılması gerekenleri şöyle özetledi: “İki ülke uzun vadede karşılıklı stratejik güven inşa edip, birbirinin temel kaygılarına saygı göstermeli. İki taraf kendi avantajlarını devreye sokup risk alma cesareti gösterip, menfaatleri paylaşmalı. Salgın sonrasında Çin ile Türkiye arasında charter uçaklarla ‘hızlı ulaşım kanalı’ açılmalı. Beijing ile Ankara arasında doğrudan uçuş hattı açılıp Ankara’nın ekonomi çevresi geliştirilmeli.Çin’in geliştirmekte olduğu Sanayi 4.0, Blockchain teknolojisi, dijital para birimi, otonom araçlar gibi kavramların Türkiye’ye girerse Türkiye’nin yüksek teknolojili endüstriyel gelişimi hızlanabilir.”

Karşılıklı güven ve kazan-kazan ilkesinde ilişkilerin gelişmesi açısından yerel parayla ticaret gibi konulara da destek verdiklerini belirten Zhou “İki ülke arasında hızlı iletişim kanalları açılması, Avrupa-Çin tren seferlerinin yeniden başlaması için çabalar harcıyoruz. Bu noktada çift yönlü yatırımların tartışılacağı yeni forumlar yapılmasını öneriyoruz. Dernek olarak, Çin firmalarının Türkiye’de yatırımlarına kılavuzluk edeceğiz. Dünyada kışkırtılmak istenen çatışmaların azaltılması için çaba harcıyoruz” diye ekledi.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.