Çin-ABD savaşı zengin sayısını düşürdü

Hurun Servet Raporu 2019’a göre, ekonomik yavaşlama ve Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşları Çin’deki varlıklı ailelerin sayısında bir azalmaya yol açtı.

Hurun Servet Raporu 2019’a göre, varlıkları 10 milyon yuan (1.4 milyon $) olan yüksek gelirli Çinli ailelerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1.5 düşüşle 1.98 milyona geriledi.  China Daily’nin Hurun Servet Raporu 2019’dan derlediği bilgilere göre, Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşları hem 10 milyon yuan servete sahip aile sayısını azalttı hem de 100 milyon yuanlık servete sahip ultra zengin Çinli aile sayısının yüzde 4.5’lik düşüşle 127 bine gerilemesine neden oldu.

Hurun Raporunun kurucusu Rupert Hoogewerf, servet kayıtlarına bundan 21 yıl önce başladıklarını hatırlatarak “Son beş yıl içinde ilk kez net gelirli Çinli aile sayısında bir düşüş yaşanıyor. Bu da kayıtların başlamasından bu yana  en büyük düşüş anlamına geliyor” dedi. Bu arada başkent Pekin hala şehirdeki en az 10 milyon yuan servete sahip 288 bin yüksek varlıklı aileye ev sahipliğinde ilk sırada yer alıyor. Bu konuda Pekin’in  Guangdong ikinci Şanghay da üçüncü sırada izliyor.

10 milyon yuanlık servete sahip ailelerinin yüzde 65’inin büyük bir kısmının kendi işini yaptığı belirtiliyor. Şirket yöneticileri, emlak piyasası yatırımcıları ve profesyonel borsa yatırımcıları bu kategoride daha az rastlanan meslekler olarak karşımıza çıkıyor. Bu arada serveti 100 milyar yuanı aşanlar listesinde önemli bir sıçrama yaşandı ve 19 kişi adını yazdırmayı başardı.

Çin’in en zengin 10 kişisi-2019

Zenginlerin Adı Serveti (Milyar Yuan)             Şirketi
Jack Ma 260 Alibaba
Pony Ma Huateng 255 Tencent
Xu Jiayin 250 Evergrande
Le Ka-shing 200 CK Hutchison
Lee Shau-kee 180  Henderson Land
Yang Huiyan 160 Country Garden
He Xiangjian-He Jianfeng 130 Midea
Yan Hao 120 China Pasific İnşaat
Henry Cheng-Kar-Shun 115 Chow Tai Fook
Wang Jianlin 115 Wanda Group
Kaynak: HURUN


Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.