Çin’deki lüks ürün satışları 30 milyar Avro’ya ulaştı

Çin pazarına giren lüks markalar büyüme stratejilerini tüketiciye uygun fiyat verme ve onu Çin anakarasında yakalama üzerine kurmaya başladı. Lüks markalar, Çin’de e-ticarete de daha fazla yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Bu hafta yayınlanan Bain-Altagamma 2019 Küresel Lüks Pazar Raporu’na göre, Çin’deki kişisel lüks ürün pazarı 2019 yılında yüzde 26 büyüdü. Bu rakamın dünya ortalamanın altı kat üstünde olduğu ve Çinli tüketicilerin hâlâ dünya lüks pazarının en aktif alıcıları olduğunu ortaya koyuyor.

Raporda, Çin’deki lüks ürün satışlarının bu yılın sonunda 30 milyar avroya (33 milyar dolar) ulaşacağını  ve tüm küresel lüks harcamalarının yaklaşık yüzde 9’una denk geleceğine dikkat çekiliyor. Bain ve Altagamma uzmanları, dünya ekonomilerindeki belirsizliklere rağmen, küresel lüks harcamalarının 2020’de yüzde 4 büyüyeceğini bekliyor.

Uzmanlar raporlarında, Çin’deki lüks markaların fiyat politikalarını Avrupa veya Japonya pazarlarından daha uygun hale getirdiği görüşüne yer veriyor. Fiyat politikasının da Çinli tüketiciyi lüks alışverişi yapmak için Paris veya New York’a gitmek yerine, bunu ülkelerinde yapmaya ikna ettiği belirtiliyor.

Dünya lüks ürünlerinin en büyük alıcısı konumundaki Çinli tüketicilerin toplam pastadaki payı yüzde 35’e ulaşıyor. Pazarın ikinci alıcısı (Amerikalıların payı yüzde 22’ye Avrupalıların ise payı 18 olarak belirleniyor.

2020 ve sonrası için Çin pazarında büyüme stratajileri konusuna kafa yoran lüks markalar, şimdi de  Çin anakarasında daha fazla tüketiciye ulaşmak için e-ticarete yatırım yapmayı gündemlerine almaya başladı. Lüks markalardan biri olan Goblen A.Ş. Çin’in dev e-ticaret platformu Tmall’un 80’i aşkın lüks markayı topladığı Lüks Pavilion kısmında sanal mağaza açmayı planlıyor.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.