Çin’in WeChat uygulaması İGA’da kullanılabilecek

Çin’in en çok kullanılan sesli ve yazılı mesajlaşma hizmetlerinden biri olan, aylık 1,2 milyar kullanıcısı bulunan WeChat’in ödeme sistemi WeChat Pay, dünyanın en büyük bankalarında ICBC sayesinde artık Türkiye’de de kullanılabilecek.

ICBC Turkey açıklamasına göre, proje, online olarak düzenlenen lansman ve imza töreniyle kullanıma açıldı. Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Dr. Liu Yu Hua, ICBC Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Gao Xiangyang, İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, Unifree Üst Yöneticisi (CEO) Ali Şenher, Tencent Kıdemli Direktörü Dave Fan ve ICBC Merkez Ofis’ten yetkililer katıldı.

ICBC Turkey sayesinde Türkiye’yi ziyaret eden WeChat Pay kullanıcıları, yaptıkları harcamaların ödemelerini uygulama üzerinden temassız olarak gerçekleştirebilecek. Çinli turistlere ödeme kolaylığı sunan WeChat Pay’in aylık aktif kullanıcı hesap sayısı 800 milyonu geçiyor. Sistemin günlük işlem hacmi ise 1 milyarı buluyor.

“İşbirliğimizi yeni noktaya taşıyabiliriz”

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei projenin arkasındaki şirketler ICBC, Tencent, İGA ve Unifree’yi kutlayıp, “Bunun gerçekleşmesini sağlayan şey; vizyonunuz, inovasyonunuz ve koordinasyonunuzdur. Bu başarı Çin-Türkiye ekonomik iş birliğinin çeşitli şekillerde daha da gelişmesine yardımcı olacaktır. Ortak çabalarımızla ekonomik, kültürel ve turizm alanlarındaki ikili iş birliklerimizi yeni bir noktaya taşıyabiliriz. WeChat Pay projesi bunun çok güzel bir örneği” dedi.

Ev sahibi konumundaki ICBC Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Gao Xiangyang de bu yıl Türkiye’deki beşinci yılını kutlayan ICBC’nin uluslararası gücünü, Türkiye’nin jeopolitik gücüyle birleştirmekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, şöyle devam etti:

“WeChat Ödeme Yöntemi Projesi, finans teknolojisi alanında ilham verici bir proje olmanın ötesinde ICBC Turkey olarak yapabileceklerimizin ne kadar geniş olduğunu gösteriyor. ICBC Turkey olarak Türkiye’yi ziyaret eden tüm WeChat Pay kullanıcılarının, özellikle Çinli turistlerin, alışkın oldukları ödeme yöntemini kullanmalarına olanak tanımak istedik. İlk olarak uluslararası havacılıkta dünyada önemli bir role sahip olan İstanbul Havalimanı’nda kullanıma açılan WeChat Pay, yakın zamanda daha çok noktada karşımıza çıkacak.”

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu da, “Sadece bulunduğu bölgedeki önemli bir küresel aktarma merkezi değil aynı zamanda kültürlerin buluşma noktası olduğunu kanıtlayan İstanbul Havalimanı’nda, ICBC Turkey sayesinde Türkiye’de ilk kez başlatılacak olan WeChat Pay uygulamasını ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Çinli misafirlerimizin alışkın oldukları hizmetleri İstanbul Havalimanı’nda sunarak, dijital seyahat beklentilerini bir üst seviyeye çıkarırken havalimanımızda geçirdikleri zamanı benzersiz bir deneyime dönüştürmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

Nasıl kullanılacak?

Öte yandan açıklamada yer alan bilgilere göre, pasaport sonrası dünyanın en büyük gümrüksüz alışveriş alanına sahip İstanbul Havalimanı’nın alışveriş alanları, Çinli turistlerin gözdesi. Gidiş mağazalarındaki satışın yüzde 25’i ile geliş mağazalarındaki satışın yüzde 60’ı Türk yolcular tarafından gerçekleştiriliyor. Türk yolculardan sonra işlem bazında en fazla alışverişi Çinliler yapıyor.

WeChat Pay ödeme yöntemi projesi, mevcut ödeme sistemlerine alternatif olarak kullanıcılara, hızlı, kolay ve güvenilir bir ödeme yolu sunmak üzere geliştirildi. WeChat uygulamasına entegre bir şekilde çalışıyor. WeChat Pay kullanıcıları, akıllı telefonlarını kullanarak hiçbir fiziksel temas olmadan ödemelerini kolaylıkla gerçekleştirebiliyor. WeChat Pay ödeme sistemi, ilk etapta Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı ve küresel bir aktarma merkezi olan İstanbul Havalimanı’ndaki ICBC Turkey anlaşmalı ödeme noktalarında, ilerleyen dönemde ise Çinli turistlerin yaygın olarak ziyaret ettikleri noktalarda kullanılabilecek.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.