Çinli perakendeci canlı yayın akışını çok sevdi

COVID-19’dan en fazla etkilenen sektörlerden biri olan perakende Çin’de geçen yılın seviyesini yakalamak üzere. Satış kanallarında öne çıkan en önemli trendlerden biri de yıl sonunda 129 milyar dolara ulaşması beklenen canlı yayın akışı “livestream” gelirleri…

Araştırma şirketi Forrester verilerine göre sadece ABD’de satışlar bu yıl yüzde 9,1 kayıpla 321 milyar dolar azalabilir. Şirketin tahminlerine göre sektörün kayıpları tüm dünyada 2,1 trilyon doları bulabilir. Ancak Çin’de satışlar haziran itibariyle yıllık bazda yüzde 1,8 düşüşle neredeyse geçen yılın düzeylerini yakaladı bile. Uzmanlara göre Çin’in perakendedeki hızlı iyileşmesinin can alıcı kanallarından biri ise giderek büyüyen ‘livestream’ kanalı.

Ünlü fenomenlerin canlı yayında perakende ürünleri tüketicilere reklam kokmayan içten ve samimi şekilde tavsiye ettiği bu yeni trend danışmanlık şirketi Rockwater’a göre yıl sonu itibariyle 129 milyar dolar satış geliri sağlayacak. Alibaba’nın Taobao Live platformu livestream alışverişin en uğrak noktası olarak öne çıkarken, platformun bu yıl 500 milyon tüketiciye satış gerçekleştirmesi, gelecek üç yılda ise 500 milyardan fazla satış işlemi gerçekleştirmesi öngörülüyor.

South China Morning Post’un temmuz başında yayımladığı Çin İnternet Raporu 2020’de de livestream’in önce oyun, spor ve sosyal paylaşım alanlarında yükseldiği ancak sonrasında online ticarette de ciddi bir popülerlik kazandığına vurgu yapılıyor. 900 milyondan fazla internet kullanıcısı olan Çin’in yüzde 99’u mobil kullanıcı olan internet nüfusu, ABD, Fransa, Almanya, Kanada, Rusya, Birleşik Krallık ve Meksika’nın toplam nüfusundan fazla.

Çoğunlukla kozmetik gibi tüketici ürünlerinin satıldığı livestream platformlarda ‘Rujun Kralı’ lakaplı Li Jiaqi gibi fenomenler beş dakikadan kısa bir sürede 15 bin ruj satışı gerçekleşmesini sağlıyor. Raporda livestream kanalının artık gayrimenkulden otomobile seyahatten sağlık hizmetlerine birçok sektörün internet satışlarını artırmak için kullanıldığına vurgu yapılıyor. Ancak sınır yok, her sektörde livestream ile satış gerçekleştirilebiliyor. Çin’in livestream kanalının en başarılı ismi olarak görülen Viya isimli fenomen 5,5 milyon dolar değerinde roket fırlatma hizmeti satabildi.



Yazar: Kerem Kofteoglu
1963’te Mardin’de doğdu. İlk ve lise eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. Dünya gazetesinde Reklam Bölümü'nde işe başladı. Sonra İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nı takip eden muhabirlerden biri oldu. Daha sonra sırasıyla Hürriyet Gazetesi’ne bağlı haftalık Ekonomist Dergisi ve Sabah grubunun Para dergisinde çalıştı. Bir dönem Turizm Yazarları Derneği’nin (TUYED) Başkanlığını yürüten Köfteoğlu, halen çeşitli dergilerde serbest gazetecilik yapıp, bazı kurumlara basın ve turizm danışmanlığı hizmeti veriyor.